Accent

Een zachte G of een Amsterdamse tongval: Nederland kent een groot aantal verschillende accenten. De één wordt daarbij als prettiger ervaren dan de ander. Zo vinden veel mensen het zachte Brabantse accent best charmant, terwijl een bekakt studentenaccent slechts door weinigen wordt gewaardeerd. En een accent uit het oosten van het land? De Randstedelingen vinden het maar onverstaanbaar.

Een gevoel van verbondenheid

Er zijn slechts weinig mensen die altijd volledig accentloos Nederlands spreken. De één heeft een sterker accent dan de ander, maar op onbewaakte ogenblikken komt bij velen toch de afkomst even naar voren. Een accent is helemaal niet erg. Zeker niet als je gewoon in de regio blijft werken en het voor je functie niet noodzakelijk is om accentloos Nederlands te spreken. Wellicht voelen mensen in de omgeving zich zelfs meer met je verbonden. Je spreekt immers dezelfde taal.

Je eigen identiteit

Een accent bepaalt je identiteit. Hiermee laat je horen waar je vandaan komt. Je maakt deel uit van een sociale groep van mensen die hetzelfde accent spreken. Het schept een band. En al die verschillen in taal zijn toch eigenlijk best leuk? Het brengt variatie in het Nederlands. Hoewel niet iedereen je accent waardeert, laat je op deze manier ook zien wie je bent. Jij bent jij en dat mag gehoord worden!

Vooroordelen over je accent

Hoe leuk of grappig je accent ook is, het is toch niet altijd even handig. Dat komt omdat er de nodige vooroordelen heersen over accenten. Een accent uit je eigen regio, kun je vaak prima waarderen. Ook omdat je hiermee bent opgegroeid en je er gewoon aan gewend bent. Maar een accent dat heel anders is dan de jouwe, levert vooroordelen op. Een stadsaccent wordt door sommigen als asociaal opgevat, terwijl een accent uit het noorden door de stedelingen wordt gezien als boers. En dit oordeel heeft ook invloed op jou als persoon. Je accent bepaalt je imago.

Je accent kwijtraken

Op een dag past je accent misschien niet meer bij je. Het belemmert je in je carrière of je gaat weg uit de regio. Om dan serieus genomen te worden, wil je graag van je accent af. Maar hoe kom je er van af? Een accent is het gevolg van de klanken die je vormt. Vaak ben je je niet bewust van welke klanken verkeerd zijn en hoe je deze dan eigenlijk wel moet vormen. Een logopedist kan je hiermee helpen. De manier waarop je spreekt, wordt in kaart gebracht. Zo zie je meteen bij welke klanken het mis gaat. Als je je hier van bewust bent, draait het allemaal om het oefenen en oefenen. Want anders spreken, kost de nodige inspanning. Maar uiteindelijk voel jij je zeker over je nieuwe manier van spreken.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy