Tips om je accent af te leren

Zit je accent je in de weg? Dan wil je hier graag van af. Maar het is niet een knop dat je zomaar om kunt zetten. Je accent draag je nu eenmaal al je hele leven met je mee. Je hebt het aangeleerd als jouw taal. En dat is lastig om te veranderen. Toch zijn er zeker manieren om je accent af te leren.

Een accent zit er diep ingebakken?

De manier waarop je praat, krijg je al mee vanuit je jeugd. Overal om je heen hoor je mensen praten. Deze taal neem je vanzelf over. Spreken er veel mensen in je omgeving met je accent? Dan neem je dit vanzelf over. Als kind ben je er waarschijnlijk niet eens van bewust geweest dat het een regionale manier van spreken was. Je denkt niet na over je uitspraak. Je praat zoals alle anderen uit je streek spreken. Pas later realiseer je je dat je een accent hebt ontwikkeld. En als het moment is gekomen dat je snapt dat je een accent hebt, is het al een automatische manier van spreken geworden.

Je fouten ontdekken

Misschien heb je wel plannen voor een mooie carrière. Of wellicht ga je verhuizen naar de andere kant van het land. In deze gevallen is een regionaal accent niet altijd even handig. Maar wat je jezelf aanleert, kun je ook weer afleren. Zeker als het gaat om spraak. Je kunt aan je accent werken om het drastisch te verminderen. Natuurlijk kun je thuis veel oefenen op je taalgebruik. Toch weet je vaak niet precies wat je fout doet. Je hebt de taal aangeleerd en je weet dat het geen ABN is. Maar bij welke klanken gaat het precies verkeerd? En hoe vorm je dan de juiste klanken in je mond? Zelf hoor je dat vaak niet goed. Anderen kunnen je erbij helpen om de fouten in je uitspraak te ontdekken.

Accentloos spreken met een logopedist

De juiste uitspraak van het Nederlands, leer je door veel te luisteren naar anderen die wel keurig ABN spreken. Op tv en radio zijn hier makkelijke voorbeelden van beschikbaar. Toch kun je wel wat hulp gebruiken. Zeker omdat de manier waarop je spreekt, er zo diep ingebakken zit. Een logopedist analyseert voor jou de manier waarop je klanken in je mond maakt. Dit is de eerste stap om te werken aan het afleren van je accent. Daarna is het een kwestie van heel veel oefenen. Wat de manier van praten die je je hele leven al met je meedraagt, is alleen met veel oefenen te veranderen. Maar daar staat dan ook zeker een goed resultaat tegenover. En uiteindelijk hoef je niet eens meer over de klanken na te denken. Je accentloze uitspraak gaat dan helemaal vanzelf.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy