Ademhaling

Ademhalen, hoe moeilijk kan het zijn? Het is een proces in je lichaam dat volledig vanzelf gaat. En als gevolg daarvan, sta je er waarschijnlijk nooit bij stil. Maar eigenlijk moet je dat wel doen. Want je ademhaling is je leven. En een goede ademhaling is minder vanzelfsprekend dan het in eerste instantie lijkt. Met alle gevolgen van dien.

Het belang van een goede ademhalingWat gebeurt er in mijn lichaam?

Als je een goede ademhaling hebt, houd je de zuurgraad in je lichaam in balans. Bij het inademen, komt er zuurstof je lichaam binnen. Dit wordt opgenomen in je bloed. Bij het uitademen, stoot je koolstofdioxide uit. Een normale ademhaling zorgt voor een optimale zuurgraad. Hierdoor zijn je lichaam en hersenen in staat om goed te functioneren. Bij het proces van ademhalen, zijn meerdere delen in je lijf betrokken. De ademhalingsspieren in de middenrif of de buikwand, creëren de adembeweging. Terwijl het ademhalingscentrum het proces in je hersenstam regelt.

De gevolgen van een verkeerde ademhaling

Een verkeerde manier van ademhalen, betekent meestal dat het te snel en oppervlakkig is. Vaak wordt dit veroorzaakt door stress of angst. Door een te snelle manier van ademhalen, komt er niet voldoende zuurstof je lichaam binnen. Als gevolg ontstaan er problemen, zowel lichamelijke als mentale. Zo ben je bijvoorbeeld snel duizelig of krijg je last van hartkloppingen. Maar ook vermoeidheid en concentratieproblemen komen vaak voor. Dit zijn allemaal klachten die vrij vaag zijn. Het duurt daarom meestal vrij lang voor de juiste diagnose wordt gesteld.

Het aanleren van een goede ademhalingstechniek

Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kun je aan de slag met je ademhalingstechniek. Een logopedist kan helpen om je bewust te worden van je ademhaling. Als je weet wat er fout gaat, is je lichaam in staat om de ademhaling weer aan te passen. Ontspanning is daarbij van groot belang. Een te snelle ademhaling ontstaat in je middenrif, terwijl een ontspannen manier vanuit je buik komt. Als je je hier op gaat concentreren, krijg je de ademhaling weer goed onder controle. Met als gevolg dat de vervelende klachten verdwijnen. Zo kun je weer vrij ademhalen zonder dat je jezelf ziek maakt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy