Verkeerde ademhaling

Je ademhaling is belangrijk voor het optimaal functioneren van je lichaam. Zonder ademhaling besta je zelfs niet eens. Het is een onmisbaar proces in je lichaam en je hoeft er niet eens over na te denken. Want ademhalen gaat automatisch. Bij veel mensen gaat dat goed, maar sommigen leren zichzelf onbewust een verkeerde ademhaling aan. En dat heb je niet in de gaten.

Een optimale manier van ademhalen

Een verkeerde ademhaling heeft meestal te maken met de snelheid. Je ademt veel sneller dan je eigenlijk moet doen. In een rustige toestand hoor je zo’n 6 tot 7 keer per minuut adem te halen. Het is helemaal ideaal wanneer het uitademen langer duurt dan het inademen. Bij een verkeerde ademhaling kan dat al snel oplopen tot zo’n 16 keer per minuut. Te allen tijde adem je met een snelheid alsof je je lichamelijk inspant. En dat terwijl je helemaal niet actief bezig bent. Bij een goede techniek, komt je ademhaling vanuit je buik. Dit is veel intenser dan wanneer je vanuit je middenrif ademt. Vanuit het middenrif krijg je een veel oppervlakkiger en snellere ademhaling.

Balans in het lichaam

Bij een goede ademhaling, creëer je de juiste balans in je lichaam. Je hebt een optimale verhouding tussen zuurstof een koolstofdioxide in je lichaam nodig, om goed te functioneren. Bij een rustige ademhaling, adem je voldoende zuurstof in en stoot je een goede hoeveelheid koolstofdioxide uit. Met deze balans houd je de processen in je lichaam goed op gang. Ook heb je voldoende energie. Bij een te snelle ademhaling, is de zuurgraad verstoord. Hierdoor neemt je energieniveau af. Dit heeft ook gevolgen voor de hersenen. Deze gaan trager werken waardoor je niet alleen lichamelijke, maar tevens psychische problemen kunt krijgen. Het hele systeem is ontregeld.

Hoe erg is een verkeerde ademhaling?

Dat je op een verkeerde manier ademhaalt, merkt je niet. Maar je merkt wel dat er iets mis is. Dat komt omdat je klachten begint te ontwikkelen, zoals duizeligheid, hartkloppingen of concentratieproblemen. Al weet je in eerste instantie niet waar die vandaan komen. Want de klachten zijn zo uiteenlopend dat ze meerdere oorzaken kunnen hebben. Meestal koppel je dit niet zo snel aan een verkeerde ademhaling. Want je staat er vaak niet bij stil zoiets simpels, zoveel verschillende gevolgen heeft.

Waar komt een verkeerde ademhaling vandaan?

Over het algemeen word je niet geboren met een verkeerde ademhalingstechniek. Het is iets wat je in de loop van de tijd ontwikkelt. Meestal is dit het gevolg van een stressvolle tijd. Je wordt gejaagd in je hele doen en laten en dat slaat over op je ademhaling. Toch verdwijnt de verkeerde ademhaling niet zomaar als er een einde komt aan de stress. In tegenstelling zelfs: meestal worden juist op dat moment de klachten nog erger. Het is daarom zaak om bewust aan je ademhaling te werken. Dat doe je met behulp van oefeningen. Zo leer je om rust en ontspanning in je ademhaling te leggen. Met als gevolg dat ook de klachten die je ontwikkeld hebt, vanzelf weer verdwijnen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy