Verkeerde ademhaling: de symptomen

Je ademhaling is van levensbelang. Toch ben je er niet bewust mee bezig. Daarom heb je vaak ook niet in de gaten dat je een verkeerde manier van ademhalen hebt. Je merkt pas dat er ergens iets mis is, door de klachten die je ontwikkelt. Maar dan nog koppel je dit niet snel aan je ademhaling. Dus wat zijn nu de symptomen waaraan je een verkeerde ademhaling herkent?

Een keur van vage klachten

Een verkeerde ademhalingstechniek zorgt voor een keur aan klachten. Het loopt uiteen van duizeligheid en hoofdpijn tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Meestal heb je last van meerdere van dit soort kwaaltjes. Het is lastig om deze klachten aan een verkeerde ademhaling toe te wijzen. Ze kunnen namelijk ook makkelijk op andere problemen duiden. Daardoor kan het soms even duren voor de juiste diagnose wordt gesteld. Want ook de huisarts herkent de vage symptomen vaak niet meteen als een verkeerde ademhaling.

De meest voorkomende symptomen

Van welke symptomen je last hebt, verschilt per persoon. Toch zijn er zeker een aantal veel voorkomende klachten vast te stellen. Hartkloppingen, een gevoel van gejaagdheid en pijn in de nek of schouders kunnen wijzen op een verkeerde ademhaling. Het lijkt misschien allemaal niets met elkaar te maken te hebben, maar eigenlijk zijn deze symptomen heel goed te verklaren. Hartkloppingen ontstaan bijvoorbeeld doordat je teveel koolstofdioxide uitstoot. Hierdoor vernauwen je bloedvaten. Je hart probeert dit te compenseren door op hoog tempo bloed het lichaam in te pompen. Eigenlijk is dit een hele slimme oplossing.

Vermoeidheidsklachten en zuchten

Een ander veel voorkomend symptoom van een verkeerde ademhaling, is vermoeidheid. Je voelt je moe en hebt daar eigenlijk geen goede verklaring voor. Door een verkeerde ademhaling gebruik je echter veel glucose. En juist deze glucose heb je nodig om energie te hebben. Dit gebrek er aan, maakt je moe en futloos. Dit is echter niet de reden dat je veel gaat zuchten. Hoewel zuchten wel een belangrijk symptoom van een verkeerde ademhaling is. Als je te snel ademhaalt, raakt je lichaam daar toch aan gewend. Op het moment dat je even gas terug neemt, denkt je lichaam dat je zuurstofgebrek hebt. Door te zuchten, probeert het zoveel mogelijk zuurstof binnen te halen.

Concentratieproblemen

Een verkeerde ademhaling is van invloed op je concentratievermogen. En helder nadenken? Dat kun je helemaal wel vergeten. Dit heeft ook te maken met een gebrek aan glucose. Het denkproces heeft voldoende energie nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een verkeerde ademhaling zit er te weinig glucose in je lichaam. Dit probleem wordt nog groter doordat je vaak wat slechter slaapt. Misschien wijt je de problemen hier zelfs wel aan. Terwijl het eigenlijk veroorzaakt wordt door je ademhaling.

De goede diagnose

Je kunt lang met een verkeerde ademhaling blijven lopen. Juist omdat veel symptomen niet als zodanig worden herkend door de huisarts. En dat is zonde. Een verkeerde ademhaling is namelijk prima te behandelen. Door de goede ademhalingstechniek aan te leren, verdwijnen ook meteen je klachten. Een goede diagnose is dus de eerste stap naar een klachtenvrij leven. Want met voldoende inspanning, is dit ook voor jou mogelijk.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy