Chronische hyperventilatie symptomen

Herken je dat? Je voelt dat er iets mis is, maar je kunt het niet plaatsen. Je hebt last van angstaanvallen, duizeligheid of slapeloosheid. Het zijn allemaal vage klachten waar de huisarts vaak weinig mee kan. Hierdoor blijf je lang in onzekerheid. Het enige wat je zeker weet, is dat er iets aan de hand is. Maar wat? Wellicht heb je last van chronische hyperventilatie. Dit kent een legio aan symptomen, wat de diagnose lastig maakt. En dat terwijl de aandoening goed te behandelen is. Als je de juiste symptomen van chronische hyperventilatie maar herkent.

Wat is het verschil met gewone hyperventilatie?

Gewone of acute hyperventilatie is vrij eenvoudig te herkennen. De aanvallen zijn heftig. Een extreem snelle ademhaling, duizeligheid,benauwdheid en een snelle hartslag zorgen voor angst en paniek. Een aanval kan van het ene op het andere moment op komen zetten. Acute hyperventilatie wordt door deze heftige symptomen, meestal snel
herkend. Bij chronische hyperventilatie is het een ander verhaal. De symptomen zijn over het algemeen hetzelfde,
alleen dan in een veel mindere mate. Hierdoor worden de klachten niet zo snel aan hyperventilatie gekoppeld. Een ander groot verschil met acute hyperventilatie, is dat chronische hyperventilatie er constant is. Na een aanval is gewone hyperventilatie weer verdwenen. Chronische hyperventilatie sluimert in je lichaam. Het is altijd op de achtergrond aanwezig. Je bent eigenlijk de hele dag door aan het hyperventileren, zonder dat je dit in de gaten hebt.

Het proces in je lichaam

Chronische hyperventilatie wordt veroorzaakt door langdurige stress, angst of emoties. Het betekent eigenlijk niets meer of minder dan dat je lichaam uit balans is. Net als gewone hyperventilatie, komt het vaak voor bij mensen die willen voldoen aan het perfecte plaatje. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf en dat heeft gevolgen. Bij chronische
hyperventilatie gaat het vaak om stress dat zich al jaren in het lichaam heeft opgebouwd. De problemen beginnen, bij beide vormen van hyperventilatie, in het ademhalingscentrum. Door langdurige stress is de manier van ademhalen sneller dan wat het eigenlijk hoort te zijn. Bij een normale ademhaling is de balans tussen zuurstof en kooldioxide
optimaal. Bij chronische hyperventilatie raakt deze verhouding verstoord. De zuurgraad in je lichaam wordt te laag. Dit zorgt voor de klachten die je krijgt bij chronische hyperventilatie. Veel processen in het lichaam hebben baat bij een optimale zuurgraad. Dit verklaart ook waarom de symptomen van chronische hyperventilatie zo divers en
uiteenlopend zijn.

De symptomen van chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie brengt veel verschillende symptomen met zich mee. Wat en in welke mate je het ervaart, verschilt per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn duizeligheid, een snelle hartslag of een extreem droge mond. Maar ook trillende benen en zweten maken deel uit van de lijst van symptomen. Meestal heb je een combinatie aan klachten. De één in wat extremere vorm dan de andere. Andere vaak gehoorde klachten zijn:

  • Tintelingen
  • Concentratiestoornissen
  • Hoofdpijn
  • Depressie

Al is ook nu de lijst nog lang niet compleet. Het is daarom niet vreemd dat deze grote diversiteit aan klachten, vaak niet meteen tot een juiste diagnose leiden. Artsen herkennen chronische hyperventilatie niet zo snel. De symptomen zijn vaag en kunnen op veel verschillende ziektes duiden. En dat terwijl bij een goede diagnose, chronische hyperventilatie prima te behandelen is.

Het verminderen van de symptomen

De basis van chronische hyperventilatie is stress of emoties. Dit heeft zoveel effect op het lichaam dat je klachten ontwikkelt. Heb je het vermoeden dat je chronische hyperventilatie hebt? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Want de problemen zitten dieper dan de lichamelijke klachten waar je last van hebt. Alleen door aan jezelf te werken, kun je de symptomen onder controle krijgen. Het is belangrijk dat je wat meer rust en balans in je leven brengt. Dat doe je onder andere door middel van ademhalingsoefeningen. Schakel wel altijd professionele hulp in. De huisarts kan je doorverwijzen naar een logopedist. Deze helpt je met je manier van ademhalen zodat de zuurgraad in het lichaam weer optimaal wordt. Je werkt aan een nieuwe gebalanceerde versie van jezelf. De symptomen waar je zoveel last van had, zijn nu verleden tijd.

Zie ook deze PDF voor meer informatie over (chronische) hyperventilatie

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy