Digitale presentatiemiddelen

Een presentatie wordt veelal visueel ondersteund. Er zijn verschillende digitale presentatiemiddelen die hiervoor geschikt zijn. Zodoende kun je afbeeldingen, video’s en/of grafieken op een scherm weergeven. Daarnaast kun je gebruik maken van programma’s als PowerPoint of (het iets minder bekende) prezi om visuele informatie, gestructureerd aan je publiek aan te bieden.

 

Moet ik mijn presentatie altijd ondersteunen met beeld en / of geluid?

Op een speech na, is dit wel gebruikelijk. Tijdens een demonstratie kan gebruik worden gemaakt van afbeeldingen en video’s om een beter beeld te geven van het object. Tijdens een presentatie waarin veel data wordt gepresenteerd aan het publiek, kan door middel van een grafiek (of tabel), een grote hoeveelheid informatie in korte tijd worden gecommuniceerd.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van hulpmiddelen

Vroeger werd er nog wel eens gebruik gemaakt van ‘hand outs’. Dit is (bijvoorbeeld) een geprinte afbeelding die je in het publiek laat rondgaan. Tegenwoordig komt het gebruik van dit soort ‘hand outs’ bijna niet meer voor. Afbeeldingen, video’s en grafieken worden digitaal gepresenteerd. Waar moet je op letten wanneer je een presentatie digitaal ondersteund?

Ondersteuning via afbeeldingen,video’s en data

Afbeelding en video
Wanneer je een locatie, een product of een situatie wil verduidelijken dan kan een foto of een video een belangrijke bijdrage leven aan de presentatie. Het is van belang foto’s en video’s van een voldoende hoge resolutie te gebruiken. Een ander belangrijk punt is de compatibiliteit van de gebruikte bestandsformaten  (bijvoorbeeld*.jpg of *.avi) op het gebruikte systeem.

Grafieken
Data, trends of andere statistische inzichten worden veelal in een grafiek of tabelvorm gepresenteerd. Bij het presenteren van zulke data, is het belangrijk dat de data voldoende is uitvergroot. Zorg ervoor dat je de juiste schalen gebruikt en vermijd gedetailleerde grafieken. Het is je doel om het publiek inzicht in een trend te geven, niet om alle details te presenteren.

Presentatiemethoden

Powerpoint
Veruit de meeste presentaties worden digitaal ondersteund door PowerPoint. Het programma is gebruiksvriendelijk en is geschikt om een presentatie met opeenvolgende ‘slides’ te ondersteunen. Op deze wijze kan de presentatie eenvoudig per paragraaf of hoofdstuk worden gestructureerd. De PowerPoint extensie (*.ppt) wordt door veel besturingssystemen ondersteund.

Prezi

Prezi is nieuwer en onbekender dan PowerPoint. Het programma is eveneens ontwikkeld om een presentatie per hoofdstuk of paragraaf te ondersteunen. De manier waarop dit gebeurt oogt moderner dan bij PowerPoint. Het publiek kan op een meer interactieve wijze door de presentatie worden meegenomen. Prezi werkt middels adobe flash en is hierdoor ook compatibel met veel systemen.

Het voert te ver om prezi hier verder te bespreken. Voor meer informatie over prezi kun je hier kijken of een aantal voorbeelden bekijken.

Digitale presentatiemiddelen maken het verschil

Visuele ondersteuning via een beeldscherm, projector of mogelijk, andere, geavanceerdere manier kan van een gemiddelde presentatie een goede presentatie maken.  Kies de ondersteuning zorgvuldig en met een doel. Afbeeldingen, video’s en geinige bewegingen gebruiken, puur omdat het mooi is, is vaak geen goed idee.

Enkele afsluitende tips

Door gebruik te maken van een aantal hulpmiddelen kun jij je presentatie naar een hoger plan tillen. Neem de onderstaande overwegingen in acht bij het gebruik maken van ondersteuning.

  • Zorg dat het publiek afbeeldingen / grafieken of andere gegevens goed kan waarnemen
  • Vermijd informatie op detailniveau
  • Zorg dat de presentatiemiddelen de presentatie versterken
  • Vermijd een ‘overkill’ aan digitale ondersteuning
  • Let  op: met hulpmiddelen kun je de presentatie opfleuren en krachtiger laten overkomen. De kern van het succes ligt nog steeds bij jou als presentator.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy