Doel van een presentatie

Nadat het onderwerp van een presentatie is gekozen, is het zaak om te bepalen wat het doel van de presentatie is. Wil je het publiek iets bijbrengen over een onderwerp? Wil je mensen bewust maken van stappen in een proces of heb je een ander doel? En hoe beslis je welk doel het beste bij de inhoud van jouw presentatie past?

Het doel van een presentatie vaststellen

Het is van belang om vooraf vast te stellen welk doel er met het geven van een presentatie wordt nagestreefd. De vorm van de presentatie is hiervan afhankelijk. Daarbij zorgt dit voor een duidelijk structuur bij het maken en het presenteren van de presentatie. Een aantal veel voorkomende doelstellingen van presentaties zijn:

 • Je wilt het publiek iets leren
 • Je wilt stappen in een proces toelichten
 • Je wilt een gerealiseerd product toelichten / uitleggen
 • Je wilt het publiek informeren
 • Je wilt interactie met het publiek

Presentatievorm

Wanneer je bekent bent met het doel van de presentatie, hoe bepaal je dan de vorm? Het gaat hierbij om een zo duidelijke mogelijk presentatie richting het publiek. Hieronder staan een aantal suggesties voor de verschillende doelstellingen.

Leren

Veel mensen leren makkelijker aan de hand van voorbeelden dan alleen middels theorie. Feitelijk ben je bezig met het onderwijzen van een groep personen over een onderwerp. Afhankelijk van het bestaande kennisniveau zorg je voor meer of minder diepgaande materie (en voorbeelden). Een ideale presentatie waarbij je het publiek iets leert, bestaat uit een mix tussen voorbeelden en theorie.

Gerealiseerd product

Een gerealiseerd product beschrijven is vaak minder duidelijk voor het publiek dan een demonstratie van het product. De uitzondering hierop is wanneer er wordt gepresenteerd voor een publiek met verregaande inhoudelijk kennis. In zo’n situatie is een technische beschrijving van het product (innovaties) waarschijnlijk doeltreffender.

Gerealiseerd (te realiseren) proces

In een proces volgen stappen elkaar op. Aan de hand van deze stappen kun je ook een presentatie over een proces vormgeven. Wanneer voor deze vorm wordt gekozen loods je het publiek chronologisch door het proces en de presentatie.

Informeren

Informeren is kennis overdragen. Een vorm van kennis overdragen is het presenteren van de resultaten van een onderzoek. Het publiek is vaak al bekend met het onderwerp. Succesvol kennis overdragen kan door een gestructureerde presentatie. Visuele ondersteuning kan worden verkregen door gebruik te maken van powerpoint, of het meer eigentijdse, prezi.

Interactie

Ben je uit op interactie met het publiek, probeer de (visuele) ondersteuning van je presentatie dan beperkt te houden. Richt je op je publiek, stel vragen en geef interessante of controversiële stellingen. Vraag individuen om een reactie te geven of laat het publiek stemmen.

Factoren om rekening mee te houden

Is eenmaal het doel en de daarbij behorende vorm van de presentatie gekozen, weeg dan af of de gekozen variant uitvoerbaar is. Zijn er factoren die de mogelijkheden beperken?

 • Technisch
  • Is er een computer aanwezig?
  • Worden de gekozen bestandsformaten ondersteund?</li?
 • Tijd
  • Hoe lang mag / kan de presentatie duren?
  • Heb je voldoende tijd om voldoende interactie met het publiek te creëren?
 • Locatie
  • Heb je voldoende ruimte om een product te demonstreren?
  • Zijn de benodigde materialen aanwezig (bijvoorbeeld whiteboards en schermen)

Hierboven staan zomaar een aantal beperkende factoren. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden bij de presentatie kunnen deze factoren variëren.

Afsluitend

Op het moment dat het doel en de vorm van de presentatie bekend is, kun je met de informatie vergaring beginnen. Op deze wijze zorg je voor structuur, zowel tijdens het creëren en als het presenteren.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy