Hoe maak je een presentatie

In 8 stappen naar een goede presentatie? Lees het hieronder.

Hoe maak je een presentatieStap 1: Kies een goed onderwerp

Voor je begint met het verzamelen van informatie heb je een onderwerp nodig voor de presentatie. Kies je onderwerp zorgvuldig en zorg dat je in elk geval enige affiniteit met het onderwerp hebt. Dit zorgt voor een levendige presentatie.

Kies specifiek

Enerzijds moet  een onderwerp specifiek genoeg zijn om het gestructureerd over te brengen op het publiek, zo voorkom je een ‘information overload’. Daarentegen moet een onderwerp ook niet zo specifiek zijn dat er te weinig informatie over te vinden is. Een goed onderwerp kun je vaak een aantal keren uitdiepen door gebruikt te maken van specifiekere paragrafen.

Drie voorbeelden

Hieronder staan drie onderwerpen voor een presentatie, bekijk het verschil.

  • Te breed onderwerp: Wielrennen.
  • Te specifiek onderwerp: Doping bestrijding tijdens de ronde van Texel, jaargang 2005.
  • Goed: Doping bestrijding in het professionele wielrennen.

Lees meer over presentatie onderwerpen

Stap2: Doel van een presentatie

Weet wat je wilt bereiken met jouw presentatie. Wil je kennis overbrengen? Resultaten presenteren? Of zit er een commerciële boodschap in de presentatie? Zorg dat jouw presentatie aansluit bij hetgeen het publiek verwacht. Presenteer je (bijvoorbeeld) onderzoekresultaten, probeer de commerciële boodschap dan tot een minimum te beperken.

Lees meer over het doel van een presentatie

Stap 3: De inhoud van een presentatie

Feiten zijn het fundament van bijna alle presentaties. Neem tijdens het samenstellen van de presentatie de feiten als uitgangspunt. Zo voorkom je, dat je verder in het proces, je presentatie moet aanpassen omdat informatie onjuist is. Goede, informatieve en betrouwbare informatie vinden kost tijd. Indien mogelijk, neem deze tijd. Lees over het onderwerp om er meer kennis over te krijgen.

Uit welke bronnen komt mijn inhoud

Vaak wordt de bron wikipedia als ‘not done’ beschouwd. In werkelijkheid doet wikipedia niet (veel) onder voor andere encyclopedieën. Wikipedia is een goede bron om je te oriënteren op een onderwerp. De daadwerkelijke inhoud kun je beter betrekken uit vakliteratuur, boeken, overheids- en/of andere websites met een hoge reputatie.

Lees meer over de inhoud van de presentatie

Stap 4: Voorbereiden presentatie

Bereid de presentatie goed voor. Bedenk tijdens de voorbereiding of je de presentatie uitschrijft, steekwoorden gebruikt of zonder hulpmiddelen gaat presenteren. Verwerk de inhoud die je hebt opgezocht tot een logisch en gestructureerd verhaal voor het publiek. Geef in de openingszin van de presentatie aan waar het over gaat, probeer pakkend te zijn.

Het klinkt logisch, maar begin je presentatie altijd met een inleiding. Vertel kort wat je gaat presenteren en waarom. Vervolgens breng je gestructureerd de belangrijkste punten om vervolgens af te sluiten met een conclusie.

Houd rekening met je publiek

Probeer tijdens de voorbereiding al rekening te houden met je publiek. Wat is het kennisniveau over het onderwerp? Probeer theoretische stukken te verduidelijken met een voorbeeld of beeldspraak.

Voorbereiden presentatie

Stap 5 Digitale presentatiemiddelen

Gebruik je powerpoint of prezi ter ondersteuning? Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de programma’s werken op de computer / tablet die je tot je beschikking hebt. Dit geldt ook voor afbeeldingen, video’s en andere digitale data die je wilt gebruiken. Je bent niet de eerste (en vast ook niet de laatste) die voor een onaangename verassing komt te staan.

Digitale ondersteuning gebruik je om de hoofdlijnen van je presentatie beter uiteen te zetten. Probeer te voorkomen dat je details belicht.

Lees meer over digitale presentatiemiddelen

Stap 6: De titel van de presentatie

Gevoelsmatig is de titel van de presentatie niet erg belangrijk. Vergeet niet dat het wel de eerste manier is waarop het publiek in contact komt met jouw presentatie. Een goede titel is meestal kort, pakkend en prikkelend. De titel geeft weg wat het onderwerp van de presentatie is en laat tevens wat te raden over.

Zorg ervoor dat de titel aansluit bij het onderwerp en het publiek. Een titel met humor is vaak goed maar wordt bij een serieus onderwerp (mogelijk) niet goed ontvangen.

Lees meer over de titel van de presentatie

stap 7: De presentatie oefenen

Eenmaal alles afgerond, is het tijd om de presentatie te oefenen. Probeer de tekst niet uit het hoofd te leren maar probeer de structuur van de presentatie te onthouden. Zo kun je eenvoudig inspringen op onverwachte zaken tijdens de presentatie (bijvoorbeeld een vraag of een opmerking vanuit het publiek).

Twee tips om je presentatie te oefenen
  • Oefen de presentatie hardop. Hoor je zinnen die niet lekker lopen of andere stijlfouten?
  • Oefen de presentatie voor een groep. Dit is waarschijnlijk best spannend en geeft je het gevoel ‘echt te presenteren’.

Lees meer over het oefenen van je presentatie

Stap 8 Succes!

Met bovenstaande stappenplan en de achterliggende informatie kun je een goede presentatie neerzetten. Vergeet niet dat je tijdens de presentatie best een fout mag maken. Raak daarvan niet van slag en vervolg je verhaal.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy