Hoe moet je presenteren – 4 geweldige tips

Roept alleen de gedachte dat je moet presenteren, al een onrustig gevoel bij jou op? Een schrale troost, je bent niet alleen. Daarbij, goed presenteren valt te leren.  De eerste vier tips om je op weg te helpen staan hieronder.

Ben jij een presentator?

Presentaties worden gegeven door experts. Dit zijn personen die bekend zijn met het onderwerp van de presentatie. Kennis over het presentatie onderwerp is voldoende aanwezig, maar kan de informatie ook op het publiek worden overgebracht? Kun jij je verhaal boeiend vertellen en het publiek tot aan het einde van de presentatie interesseren?

Vijf tips voor een goede presentatie

Tip 1: Vertel een verhaal
De beste presentatoren zijn degene die het presenteren verheffen tot het vertellen van een verhaal. Wees niet strikt zakelijk of academisch, maar probeer, voor zover mogelijk, te entertainen. Denk bij het maken van een presentatie na over wat jij verwacht van een presentatie. Beoordeel je eigen, afgeronde, presentatie kritisch. Is jouw presentatie interessant genoeg voor de doelgroep? Een handig hulpmiddel: Oefen de presentatie, neem het op en kijk het terug. Kun jij zelf eigen aandacht vasthouden?
Tip 2: Hou het eenvoudig
Probeer een presentatie zo eenvoudig mogelijk te houden. Dit geldt zeker voor presentaties die je geeft voor een niet geïnformeerd publiek. Wat vind jij zelf van een presentatie die bestaat uit lange teksten, veel beargumenteerde keuzes en vaktaal? Juist, saai en vaak ook nog eens onnavolgbaar. Geef niet teveel informatie in één keer. Meld alleen informatie die relevant is en direct verband houdt met onderwerp.
Tip 3: Leer van de beste
Als je iets maar vaak genoeg doet, leer je het vanzelf. Het is een vaak gehoord adagium en is redelijk conform de waarheid. Het voordeel van presentaties is dat deze in de openheid plaatsvinden. Er zijn maar weinig zaken die je zo goed kunt afkijken als (goed) presenteren. Kijk eens naar een presentatie van Barack Obama of wijlen Steve Jobs. Zij weten (of wisten) het publiek van het eerste tot laatste woord te boeien.
Tip 4: Herhaal jezelf
Behandel de belangrijkste punten over het onderwerp tijdens een presentatie. Vertel niet meer dan nodig, om een informatieovervloed te voorkomen. Welke fundamentele informatie is er nodig om het verhaal te begrijpen? Probeer deze informatie, wellicht in een andere context, een aantal keren te laten terugkomen. Dit zorgt voor herkenning en een duidelijke verhaallijn.
De 10 – 20 – 30 regel
De 10 – 20 – 30 regel is enorm simpel (en doeltreffend). De regel stamt uit het tijdperk dat PowerPoint de enige manier was waarop een presentatie visueel kon worden ondersteund. Uiteraard is de gedachtegang van de regel breder toe te passen.
De 10 staat voor het maximale aantal slides van de PowerPoint presentatie. Deze (maximaal) 10 slides moeten binnen 20 minuten over te brengen zijn op het publiek. Het tekstformaat op de slides dient minimaal 30 punten te zijn. Voldoet jouw presentatie aan de 10 – 20 – 30 regel? Prima, dit is het fundament van een goede presentatie waarbij het risico op een informatieovervloed beperkt is.

Conclusie

Wees beknopt, vertel de meest noodzakelijke punten en zorg dat je publiek de verhaallijn kan volgen. Met andere woorden: hou het simpel.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy