hyperventilatie en hartkloppingen

Je hart begint sneller en onregelmatiger te kloppen. Je ademhaling gaat zo snel achter elkaar dat je het niet meer onder controle krijgt. Even weet je niet meer waar je het zoeken moet. Je bent bang dat er iets ernstig mis is. Is het misschien je hart? Want die extreme hartkloppingen zijn niet normaal. Of is het toch gewoon een aanval van hyperventilatie? Het is zomaar mogelijk.

Hartkloppingen: een symptoom van hyperventilatie

Hyperventilatie is bij de meeste mensen bekend door de snelle ademhaling (en andere klachten). Van het een op het andere moment heb je deze niet meer onder controle. Maar er zijn meer symptomen die hiermee samenhangen. Zo zijn hartkloppingen veel voorkomende symptomen tijdens een aanval van hyperventilatie. Onder normale omstandigheden klopt je hart ongeveer 50 tot 70 keer per minuut. Wanneer je last hebt van hartkloppingen, gaat dat aantal fors omhoog. Het is niet alleen de snelheid die toeneemt, maar je hartslag kan ook onregelmatiger worden. Als je niet goed weet wat er aan de hand is, kan dit een beangstigende ervaring zijn. Daarom is het belangrijk dat je je er van bewust wordt wat er in je lichaam gebeurt tijdens een hyperventilatie aanval.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Dat je last hebt van hartkloppingen tijdens een aanval van hyperventilatie, is heel goed verklaarbaar. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Wanneer er ergens in het lijf iets mis gaat, heeft dat weer effect op andere elementen. Bij hyperventilatie gaat er iets mis met je ademhaling. Meestal komt het voort uit stress. Maar er is meer. Hyperventilatie heeft invloed op de zuurgraad van het bloed. Deze is lager dan het zou moeten zijn. Je lichaam probeert dit gebrek op te vangen. De lage zuurgraad wordt gecompenseerd door melkzuur te produceren. Het zijn je spieren die deze taak op zich nemen. Het aanmaken van melkzuur leidt echter weer tot een soort van kortsluiting in de spieren. Ze gaan samentrekken. Als je je bedenkt dat je hart ook een spier is, dan begrijp je waar de hartkloppingen vandaan komen. Ook je hartspier gaat melkzuur produceren. En net als bij andere spieren, ontstaan hier problemen. De hartkloppingen die zo beangstigend zijn tijdens een hyperventilatie aanval, zijn eigenlijk niets anders dan een poging van je lichaam om de te lage zuurgraad te ondervangen (wetenschappelijke uitleg hier).

Je hart weer onder controle

Hartkloppingen tijdens hyperventilatie kunnen je een beangstigend gevoel geven. Daarom is het altijd belangrijk dat je je realiseert dat er niets aan de hand is. Er is niets mis met je hart, je krijgt geen hartaanval en het is al helemaal niet levensbedreigend. Dat je hart sneller gaat kloppen gebeurt omdat je lichaam zijn best doet om de aanval van hyperventilatie op te vangen. De enige manier om van deze hartkloppingen af te komen, is door je ademhaling weer onder controle te krijgen. Zodra de hyperventilatie verdwijnt, verdwijnen ook de hartkloppingen. Want wanneer de hyperventilatie verdwijnt, is ook de zuurgraad in je bloed weer normaal. Er is dus geen reden voor je spieren om melkzuur aan te maken. Er ontstaat geen kortsluiting meer.

Een permanente oplossing

Hyperventilatie is een uiting van angst en stress. Wanneer je een aanval hebt, is het zaak om je ademhaling zo snel mogelijk weer rustig te krijgen. Het helpt als je weet wat er in je lichaam gebeurt. Want hoe beangstigend het ook kan zijn, als je weet dat hyperventilatie niet ernstig is, ben je sneller in staat om ontspannen te worden. Angst verergert de symptomen alleen maar. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. En die moet je zien te doorbreken. Alleen door je ademhaling onder controle te krijgen, wordt het lichaam rustig en kom je weer in balans. Je zult merken dat alle symptomen waar je last van had, en dus ook de hartkloppingen, verdwijnen. Een logopedist kan je helpen deze controle te leren middels ademhalingsoefeningen.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy