Hyperventilatie tijdens de slaap

Je wordt wakker en meteen is daar het paniekerige gevoel. Je ademhaling gaat veel te snel en je hart klopt als een bezetene. Je bent gespannen. Een nare manier om wakker te worden. Je haalt je direct van alles in je hoofd, want wat is er toch aan de hand? Je lag zo lekker te slapen. Herken jij dit? Mogelijk hen je een (milde) hyperventilatie aanval gehad tijdens je slaap. Lees verder of je meer herkenningspunten hebt.

 

Waarom hyperventileren mensen tijdens de slaap?

Je zou denken dat je ’s nachts redelijk ontspannen bent. Tijdens je slaap is je lichaam in een relaxte toestand. Onder normale omstandigheden is je ademhaling rustig. Als je slaapt, heb je weinig zuurstof nodig. Hierdoor is er weinig activiteit in het ademcentrum. Toch is het niet vreemd dat ook juist in de slaap hyperventilatie wordt geactiveerd. Dit is het moment dat je alle indrukken en ervaringen van overdag aan het verwerken bent. Dat betekent dat als je overdag stress ervaart, dit ook tijdens je slaap naar voren komt.

De gevolgen van een stressvolle periode

Iedereen heeft wel eens last van stress. Dit betekent niet meteen dat je ook gaat hyperventileren in je slaap. Deze vorm van hyperventilatie ligt in het verlengde van de aanvallen die je krijgt als je wakker bent. Heb je overdag last van hyperventilatie? Dan kan het zomaar zijn dat zich dit doorzet in je slaap. Als je dagelijks veel stress ervaart, komt dit terug in onrustige dromen. De hersenen kunnen de gebeurtenissen ’s nachts niet goed verwerken. Het is simpelweg teveel. Zit je in een korte periode waarin je veel onder druk staat, dan is er weinig aan de hand. De problemen ontstaan wanneer de stress langdurig plaatsvindt. De onverwerkte emoties stapelen zich op. Dit kan leiden tot hyperventilatie in je slaap.

Een reactie van het lichaam

Dat je al hyperventilerend wakker wordt, is dus een reactie op de stress. Door de onrustige dromen wordt het normaal zo rustige ademcentrum, geactiveerd. Van de ontspannen ademhaling, waar tijdens een relaxte slaaptoestand sprake van is, is weinig meer over. Je lichaam voelt hetzelfde als het voelt wanneer je overdag een aanval van hyperventilatie krijgt. Daarom word je happend naar adem wakker. Tevens gaat hyperventilatie vaak gepaard met een paniekgevoel, hartkloppingen en trillingen. Daarbij maakt het niet uit of je de aanval overdag of in je slaap krijgt. De reactie van je lichaam is hetzelfde.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Hyperventilatie tijdens je slaap verergert de situatie alleen maar. Je slaapt slecht waardoor je uitgeput raakt. Hierdoor wordt de stress alleen maar erger. Je hebt geen moment meer om tot rust te komen. Het is van groot belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om van de hyperventilatie tijdens je slaap af te komen. Zo vermindert het al op het moment dat je de ademhaling overdag meer onder controle krijgt. Als je hier serieus mee aan de slag gaat, bereik je goede resultaten.

Hoe kom ik er van af?

Hyperventilatie bepaalt je leven, of je er nu overdag of ’s nachts mee te kampen hebt. Het wordt meestal veroorzaakt door stress of heftige emoties. Dat je gaat hyperventileren, is een teken van je lichaam dat je iets moet veranderen in je leven. Alleen zo voorkom je dat het uit de hand loopt. Met behulp van een logopedist kun je leren om je ademhaling onder controle te krijgen. Je oefent op een meer ontspannen manier van ademen. Zo krijg je overdag meer grip op de hyperventilatie en dit werpt vervolgens zijn vruchten af in je slaap. Toch is dit niet het enige waar je aan moet werken. Want uiteindelijk is het van groot belang dat je de oorzaak van het probleem aanpakt: de stress. Verdwijnt dit uit je leven, dan kun je weer onbezorgd van je slaap genieten. ’s Nachts kom je weer volledig tot rust.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy