Hyperventilatie

Hyperventilatie is overmatig ademen. Wanneer je last hebt van hyperventilatie, adem je meer dan je lichaam nodig heeft. Door de overmatige ademhaling ontstaat een onbalans tussen het zuurstof en het koolstofdioxide niveau in het lichaam. De oorzaken van hyperventilatie zijn divers. Zowel lichamelijke als psychische klachten kunnen de onderliggende oorzaak zijn. Hyperventilatie als reactie op angst of stress komt veel voor. Personen die voor het eerst een hypeventilatieaanval krijgen, ervaren vaak paniekgevoelens. Het gevoel is soms zo heftig dat je hersenen niet de klik maken dat het ‘slechts’ hyperventilatie is.

Waar komt het vandaan

Hyperventilatie is een uiting lichamelijke, maar vooral ook, psychische klachten. Het komt vaker voor bij mensen die gevoelsmatig, prestaties moeten leveren. Deze prestaties kunnen verschillend zijn. Een aantal voorbeelden:

  • Je moet van jezelf presteren op je werk of tijdens je studie
  • Druk vanuit de omgeving om bepaalde doelen te behalen
  • Voortdurende tijdsnood omdat je perfectionistisch bent

Dankzij deze stressverhogende factoren ontstaan er spanningen en stress welke zich kunnen uiten door te hyperventileren. Hyperventilatie heeft te maken met de manier waarop je ademhaalt.

Hyperventilatie, zo werkt het

Tijdens een hypeventilatieaanval verandert je ademhaling. Hierdoor daalt het koolstofdioxide niveau in je lichaam. Dit is het gevolg van:

  • Een snellere ademhaling
    De snellere ademhaling komt voort uit de gevoelens van spanning en stress
  • Een oppervlakkige ademhaling
    De ademhaling beperkt zich tot de borstkas. Een rustige manier van ademhalen verloopt juist via de buik

Tijdens het inademen neemt je lichaam zuurstof (o2) op. Wanneer je uitademt verlaat koolstofdioxide het lichaam (co2). Dit is een continue proces, en in normale situaties is er een balans tussen de ingeademde zuurstof en de uitgeademde koolstofdioxide. Wanneer je hypervantileert is er sprake van een onbalans. Je verliest teveel koolstofdioxide. Dit heeft gevolgen. Je kunt last krijgen van duizelingen, angstig worden of hartkloppingen ervaren. Andere gevolgen kunnen zijn: een wazig zich of tintelende ledematen.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Meerdere varianten van hyperventilatie?

Hyperventilatie is het meest bekend in de acute vorm waarbij er sprake is van een snelle ademhaling. Tegenover deze acute vorm van hyperventilatie staat de chronische variant. In tegenstelling tot acute hyperventilatie, kenmerkt chronische hyperventilatie zich niet door (over)duidelijke symptomen. Bij chronisch hyperventilatie is koolstofdioxide niveau voortdurend in onbalans. De onbalans tussen de koolstofdioxide en de zuurstof is minder groot dan bij acute hyperventilatie. Dit heeft tot gevolg dat de klachten minder hevig worden ervaren. Doordat er sprake is van ‘vage’ klachten kun je er lange tijd last van hebben zonder dat de juiste diagnose wordt gesteld.

Verschillen tussen acute en chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie heeft, vaker dan acute hyperventilatie, een lichamelijke oorsprong. Personen die lijden aan astma of andere aandoeningen gerelateerd aan de luchtwegen, vallen in een hogere risicocategorie betreffende, de vatbaarheid voor chronische hyperventilatie.

 Acute hyperventilatie Chronische hyperventilatie
De klachten zijn van tijdelijk aardJa Nee
Snel diep ademhalenJaNee
Licht versneld ademhalenNeeJa
Zware ademhaling (zuchten)NeeJa
Aanwezigheid van paniek of angstJaNee

Tabel: kenmerkende verschillen tussen acute en chronische hyperventilatie

Is hyperventilatie te behandelen?

Ja, zowel de acute als de chronische variant van hyperventilatie zijn te behandelen.

Acute hyperventilatie

Acute hyperventilatie wordt vaak ‘getriggerd’ door een externe gebeurtenis die spanning en stress veroorzaakt. Hyperventilatie is een hierbij in feite een symptoom van een andere klacht. Acute hyperventilatie kun je behandelen door de oorzaak weg te nemen. Helaas is dit vaak niet mogelijk. je kunt een hyperventilatie aanval wel controleren. Door de juiste manier van ademhalen voorkom je dat de aanval doorzet en creĆ«er je een balans tussen de ingeademde zuurstof en de uitgeademde koolstofdioxide.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie ontstaat veelal door een verkeerde ademhaling. Het aanleren van een juiste ademhaling zorgt ervoor dat de koolstofdioxide en zuurstof niveaus in een voortdurende balans zijn. Dit zorgt voor een afname van de ervaren klachten.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy