Hyperventilatie behandeling

Hyperventilatie is veel meer dan te snel ademhalen. Deze andere symptomen jagen misschien wel het meeste angst aan. De hartkloppingen, trillingen en duizelingen kunnen toch niet normaal zijn, denk je dan. Het moet wel goed mis zijn. Maar al deze symptomen worden veroorzaakt door de verkeerde ademhaling. Door je ademhaling onder controle te krijgen, verdwijnen deze bijkomende klachten. Het lijkt wel of het er nooit geweest is.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

De invloed van je ademhaling

Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Een verkeerde ademhaling heeft invloed op veel verschillende functies. Maar alle symptomen van hyperventilatie komen voort uit een ademhaling die verre van optimaal is. Hier ligt de basis van het probleem. Hier moet je dus ook de oplossing zoeken. Zodra er een acute aanval van hyperventilatie opkomt, moet je de ademhaling onder controle zien te krijgen. Het is belangrijk dat je rustig wordt en weer ontspannen in en uit gaat ademen. Als je niets doet, verdwijnt de aanval uiteindelijk vanzelf weer. Maar er zijn trucjes om het proces te versnellen.

Hoe krijg ik een aanval onder controle?

Bij een hyperventilatie aanval is het belangrijk dat je niet in paniek raakt. Er is niets ernstigs aan de hand. Als je je hier van bewust bent, kun je handelen vanuit je verstand. Bij hyperventilatie heb je te weinig koolzuur in je lichaam. Dit moet worden aangevuld. Dit doe je door bewuster en rustiger te gaan ademen. Maar in de praktijk valt dat niet mee. De situatie is zo chaotisch dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Om je ademhaling rustiger te krijgen, werkt de aloude truc met het plastic zakje zeer effectief. De koolzuur die je uitademt in het zakje, adem je meteen weer in. Dit herstelt de balans.

Het voorkomen van een aanval

Het is prettig om een aanval snel onder controle te krijgen. Maar nog beter is het om dit in de toekomst te voorkomen. Hyperventilatie is iets wat met een goede behandeling prima onder controle is te krijgen. Want een goede, ontspannen manier van ademhalen kun je aanleren. Hierbij kan een logopedist je helpen. Een logopedist bekijkt de manier waarop je ademhaalt. Naar aanleiding daarvan wordt er een plan opgesteld. Je oefent om je ademhaling weer onder controle te krijgen. Door een goede manier van ademhalen komt je lichaam weer in balans. De bijkomende klachten verdwijnen daarmee vanzelf.

Toepassen in de praktijk

Een logopedist helpt je anders naar je ademhaling te kijken. Doordat je leert begrijpen dat je iets verkeerd doet, kun je het probleem aanpakken voor de toekomst. Je gaat je ademhaling trainen zodat je het ook in de dagelijkse praktijk steeds makkelijker kunt toepassen. In eerste instantie voelt dit vreemd, omdat het niet de manier is waarop je normaal ademhaalt. Daarom moet je de oefeningen regelmatig blijven doen. Door dit steeds te herhalen, gaat je nieuwe ademhalingstechniek uiteindelijk vanzelf. Ook in panieksituaties ben je in staat om je ademhaling onder controle te krijgen. Juist dit zijn de momenten dat de hyperventilatie geactiveerd wordt.

Bewust worden van je ademhaling

Normaal gesproken is ademhalen een proces waar je niet over nadenkt. Maar wanneer je last hebt van hyperventilatie, gaat het automatische proces niet helemaal goed. Daarom moet je je bewust worden van de manier waarop je ademhaalt. Hierdoor houd jij de controle en neemt de hyperventilatie dit niet over. Het is belangrijk dat je daarbij professionele begeleiding krijgt. Anders kan het alsnog zijn dat je jezelf verkeerde technieken aanleert.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy