Chronische hyperventilatie

Veel mensen herkennen wel het hoofdsymptoom van hyperventilatie. De ademhaling is niet meer onder controle en gaat veel sneller dan normaal. Deze duidelijke manier om het te herkennen is anders wanneer de hyperventilatie chronische vormen aanneemt. Je kunt er lang mee rond lopen zonder dat je weet wat er aan de hand is.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Onbekend

Wanneer je chronische hyperventilatie hebt, kan het jaren duren voordat die diagnose door de huisarts wordt gesteld. En dat is vervelend omdat je eigenlijk niet goed weet wat er aan de hand is terwijl je toch echt lichamelijke klachten hebt. Chronische hyperventilatie wordt meestal niet zo snel herkent. Dit komt omdat een aanval minder heftig is dan wanneer de hyperventilatie acuut is. De klachten zijn vrij vaag en daardoor lastiger te herkennen. Maar doordat het iets is wat contant in je lichaam aanwezig is, ondervind je er de nodige problemen van.

Een diversiteit aan klachten

Bij chronische hyperventilatie kan het zo zijn dat je gedurende een groot deel van de dag aan het hyperventileren bent, terwijl je je er niet van bewust bent. Je hebt allerlei klachten maar je weet niet waar ze precies vandaan komen. Want de klachten van chronische hyperventilatie zijn vaag. Daarnaast zijn het ook nog eens klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Veel voorkomende klachten zijn duizeligheid, concentratiestoornissen of je krijgt tintelingen in je lichaam. Maar ook kun je last krijgen van ‘slappe’ benen of wordt je zicht wazig. Door deze vage klachten wordt de link met chronische hyperventilatie meestal niet snel gelegd.

Hoe ontwikkel je chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie ontstaat doordat je lichaam voor langere tijd een tekort aan koolstofdioxide heeft. Dit tekort is ook het geval bij acute hyperventilatie. Wanneer je ademhaalt, haal je zuurstof je lichaam binnen en adem je koolstofdioxide uit. Dit moet in balans zijn. Bij mensen die last hebben van hyperventilatie, of dat nu chronisch is of acuut, komt er teveel zuurstof binnen en wordt het niveau van koolstofdioxide laag. Te laag zelfs. Bij chronische hyperventilatie heeft je lichaam jarenlang een tekort aan koolstofdioxide (ook wel koolzuurgas genoemd) gehad. Je ademcentrum is hier aan gaan wennen en is zich hier uiteindelijk op aan gaan passen. Je gaat blijvend te snel ademen zonder dat je het zelf echt in de gaten hebt. Met alle gevolgen van dien.

Een aanpassing van je ademcentrum

Je kunt chronische hyperventilatie aanpakken met behulp van logopedie. Je ademhaling moet veranderen waardoor de bijbehorende klachten vanzelf gaan verdwijnen. Wanneer je onder behandeling gaat, moet je ademcentrum opnieuw gaan wennen. Het is gewend geraakt aan een laag niveau van koolstofdioxide. Maar toch is het noodzakelijk om dit te veranderen. Want je wilt natuurlijk van je klachten af. Door veel te oefenen is het ook weer mogelijk om te wennen aan een normaal niveau. Op deze manier verdwijnen de symptomen. En je kunt weer vrij van klachten genieten van het leven.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy