Chronische hyperventilatie behandeling

Chronische hyperventilatie is, net als acute hyperventilatie, prima te behandelen. Er gaat iets mis met je ademhaling als gevolg van stress of angst. Wanneer je leert om deze factoren onder controle te krijgen, verdwijnen de klachten die samenhangen met chronische hyperventilatie.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Leer je ademhaling begrijpen

Wanneer je van de chronische hyperventilatie af wilt komen, is het verstandig een professional in te schakelen. Een logopedist is gespecialiseerd in alles wat met het spreken te maken heeft. Een goede manier van ademhalen is hier onderdeel van. De behandeling van chronische hyperventilatie is dan ook voornamelijk gericht op de ademhaling. Hier gaat het mis en dit moet aangepakt worden. Je moet leren om je ademhaling onder controle te krijgen. Iedereen heeft wel eens last van spanning, maar het moet niet tot een paniekerige manier van ademhalen leiden. Hier kan een logopedist je bij helpen.

Maar de andere symptomen dan?

Als je last hebt van chronische hyperventilatie, ervaar je voornamelijk overlast van klachten als duizeligheid of tintelingen in het lichaam. Het lijkt misschien in eerste instantie vreemd dat hier niet al teveel aandacht aan besteed wordt. Maar deze ongemakken zijn slechts symptomen die ontstaan door een verkeerde manier van ademhaling. Het zijn gevolgen, niet de oorzaken van het probleem. En juist die oorzaak wordt door de logopedist behandelt: je ademhaling. De symptomen die ontstaan door een verkeerde ademhaling, verdwijnen vanzelf wanneer je de oorzaak weghaalt. Het heeft weinig nut om de symptomen zelf te behandelen. Daarmee haal je het probleem niet weg.

Onder behandeling van een logopedist

Wanneer er chronische hyperventilatie bij je wordt vastgesteld, hoef je meestal niet behandeld te worden met medicijnen. Het is een probleem dat met de juiste begeleiding op een andere manier kan worden opgelost. Bij chronische hyperventilatie heb je jezelf een verkeerde ademhaling aangeleerd. Je ademcentrum is er aan gaan wennen. Juist doordat het een gewoonte is geworden, vergt het veel oefening om het te veranderen. Een logopedist gaat met je ademhaling aan de slag. Het doel is om de verhouding zuurstof en koolstofdioxide weer in balans te krijgen. Door veel te oefenen kom je al een heel eind. Je nieuwe manier van ademhalen moet uiteindelijk natuurlijk aan gaan voelen. Je ademcentrum moet deze aanpassing gaan accepteren. Als je uiteindelijk weer gewend bent, zul je merken dat je niet meer aan ademhaling hoeft te denken maar dat het vanzelf gaan. De klachten die werden veroorzaakt door een laag koolstofdioxide niveau verdwijnen. Je kunt weer zorgeloos van het leven genieten.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy