Hyperventilatie klachten

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Wanneer kan ik een aanval krijgen?

Hyperventilatie hangt over het algemeen niet samen met ziekte in je lichaam. Het is een uiting van angst, emoties of stress. En dit zijn dan ook juist de momenten wanneer hyperventilatie naar boven komt. Het kan gebeuren op drukke plekken die je als stressvol ervaart. Denk aan een drukke winkelstraat of in een overvolle trein. Maar ook kan het gewoon thuis gebeuren. Want stress en emoties zitten in je hoofd. Zelfs wanneer je rustig op de bank zit, kan een gevoel van paniek naar boven komen. Dit kan zich uiten door middel van hyperventilatie.

Een extreem snelle ademhaling

Hyperventilatie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor wat er in je omgeving of in jezelf gebeurt. Emoties en stress worden je teveel. Er komt een zekere mate van paniek in je naar boven. De klachten die je ervaart, verschillen per persoon. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal algemene klachten die vaak bij hyperventilatie voor komen. De meest bekende is een te snelle ademhaling. Hyperventilatie betekent niet voor niets letterlijk ‘te snel ademhalen’. Je hebt een extreem snelle ademhaling op momenten dat er geen aanleiding voor is, zoals lichamelijke inspanning. De ervaring van een aanval van hyperventilatie is zeer beangstigend waardoor de klachten alleen maar sterker worden. Je gaat nog sneller en dieper ademen. De paniek neemt alleen maar toe.

Een diversiteit aan klachten

Hoewel een snelle ademhaling de meest bekende uiting van hyperventilatie is, is dat zeker niet het enige. Hyperventilatie heeft effect op je hele lichaam. Je bloedvaten vernauwen tijdens een aanval waardoor er niet voldoende zuurstof bij alle organen kan komen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld duizeligheid of hoofdpijn. Je lichaam probeert de onbalans onder controle te krijgen en gaat zelf ook reageren. Zo maakt het bijvoorbeeld melkzuur aan. Hierdoor kunnen je benen zwaar aanvoelen. Maar ook verandert het gehalte aan calcium dat in je bloed zit. Dit kan leiden tot trillen of verkrampingen. Ook hartkloppingen of concentratieproblemen kunnen een gevolg zijn van hyperventilatie.

Klachten zijn op te lossen

Over het algemeen duurt een aanval niet langer dan een half uur. Ook is het niet gevaarlijk. Maar toch wordt het als beangstigend ervaren. Juist omdat het op dat moment zo heftig is. Wanneer je regelmatig een aanval van hyperventilatie hebt, leer je de symptomen herkennen. Je weet dat er geen reden is om in paniek te raken. Toch is het verstandig om met behulp van een logopedist ademhalingsoefeningen te doen. Wanneer je veel oefent op je ademhaling, ben je sneller in staat om het weer onder controle te krijgen. Want je wilt natuurlijk niet dat de klachten je leven overnemen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy