Oorzaak van hyperventilatie

Wanneer je voor het eerst een aanval van hyperventilatie krijgt, haal je je vaak van alles in je hoofd. Het voelt zo heftig dat er vast wel iets ernstigs aan de hand moet zijn. Misschien ben je zelfs bang dat er iets mis is met je hart omdat die zo snel tekeer gaat. Toch is het zeker niet het geval dat er iets ernstigs aan de hand is. De lichamelijke signalen zijn het gevolg van een paniekgevoel. Meestal duidt hyperventilatie niet eens op het hebben van een lichamelijke ziekte. Het kan er natuurlijk wel mee samen hangen. Denk dan bijvoorbeeld aan astma, suikerziekte of bloedarmoede. Wanneer je hier aan lijdt, kun je last krijgen van hyperventilatie. Toch heeft met meestal geen lichamelijke, maar een psychische oorzaak.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

De perfectionistische mens

Mensen die last hebben van hyperventilatie zijn vaak perfectionistisch. Ze willen alles graag zo goed mogelijk doen. Maar natuurlijk kan niemand alles perfect doen. Deze drang om het toch te proberen, brengt de nodige stress met zich mee. Perfectionisten doen vaak lang hun best om de schijn op te houden dat alles goed gaat. Toch moet stress, maar ook bijvoorbeeld faalangst, je lichaam uit. Dat kan gebeuren door het krijgen van aanvallen van hyperventilatie.

Een langzame ontwikkeling van hyperventilatie

Hyperventilatie komt niet plotseling je leven binnen. Het ontwikkelt zich over een langere periode voor er uiteindelijk een eerste aanval komt. Het is dus zeker niet zo dat iedereen die even in een stressvolle periode zit, last krijgt van hyperventilatie. Om dit te ontwikkelen, gaat het veel dieper dan dat. Je gaat altijd maar door totdat je er bijna bij neervalt. Wanneer je een eerste aanval van hyperventilatie krijgt, moet je meteen wakker schrikken. Blijkbaar doe je iets verkeerd in je leven wat een zware tol eist van je lichaam. Het is verstandig om dit al bij de eerste keer als serieuze waarschuwing op te vatten.

Hoe ga ik aan de slag met de waarschuwing?

Je lichaam heeft je gewaarschuwd: je neemt teveel hooi op je vork. Maar het streven naar perfectionisme en angst om het niet goed te doen, zit diep in je. Dus hoe ga je aan de slag met deze waarschuwing? Hyperventilatie hangt samen met het spreken. Ook voor deze klachten kun je daarom terecht bij een logopedist. Samen met de logopedist ga je aan de slag om in kaart te brengen wat er precies mis gaat. Met behulp van oefeningen leer je je ademhaling onder controle te krijgen. Wanneer je daarna een aanval van hyperventilatie krijgt, ben je sneller in staat om rustig te worden. Toch is het doen van ademhalingsoefeningen niet het enige wat je er aan kunt doen. Want sta er vooral ook eens bij stil wat bij jou hyperventilatie veroorzaakt. Waar komt de stress of angst vandaan? En kun je deze misschien vermijden? Zo kom je beter in balans met je lichaam en geest.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy