Hyperventilatie en de stem

De ademhaling is de controlerende factor tijdens het spreken. Door op het juiste moment te ademen kun jij pauzes plannen en heb jij controle over de zinnen die je uitspreekt. Omdat je tijdens hyperventilatie geen controle hebt over je ademhaling, heb je geen of minder controle over je stem. Tijdens een acute hyperventilatieaanval is spreken veelal onmogelijk (het is te vergelijken met spreken na een hevig sportieve inspanning). Bij de chronische variant van hyperventilatie is je ademhaling voortdurend in onbalans en worden vaak problemen met de stem ervaren.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Een goede ademsteun

De basis van je stem is een goede ademhaling. Je hebt deze ademhaling nodig om duidelijk en helder te kunnen spreken. De lucht ondersteunt je stem. Door te spreken met een goede ademsteun, blijft je stem in goede conditie. Wanneer je last hebt van hyperventilatie, dan gaat het mis bij de ademhaling. Doordat je ademhaling niet rustig is, is ook de goede basis van je stem weg. Je gaat te snel of te diep ademen. Je stem kan niet meer optimaal presteren. Dit heeft uiteindelijk gevolgen. Zo kan er vermoeidheid in de stem optreden. Maar ook keelpijn of heesheid komen vaak voor. Soms heb je zelfs het idee dat je keel dik aanvoelt. Het lijkt wel of er een prop in je keel zit.

Stemproblemen bij chronische hyperventilatie

Stemproblemen komen vooral voor bij chronische hyperventilatie. Dat komt omdat de stem voortdurend verkeerd wordt belast. Bij acute hyperventilatie gaat het om een tijdelijke aanval. De overbelasting op je stembanden is kort en heftig maar het is na een aanval weer over. Om last van je stem te krijgen, moet het een iets langere periode spelen. Bij hyperventilatie adem je veel meer dan normaal is. Doordat er voortdurend teveel lucht langs komt, gaan de slijmvliezen uitdrogen. De ademhalingsspieren raken overbelast en vermoeid. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk problemen.

Een verkeerde ademhalingstechniek

Mensen met chronische hyperventilatie, hebben een verkeerde ademhalingstechniek. Ze ademen vaak in door de mond, terwijl dat juist de stemproblemen veroorzaakt. Een goede manier van ademhalen is via de neus; uitademen gebeurt door de mond. Doordat je door de mond inademt, krijg je een droge mond en pijn in de keel. Als dit lang aanhoudt, wordt je vanzelf hees. Omdat deze verkeerde en te snelle ademhaling constant aanwezig is, worden de stemproblemen alleen maar erger. Je komt er pas van af wanneer je een andere ademhalingstechniek aangeleerd krijgt.

Het belang van therapie

Chronische hyperventilatie is lastig te herkennen. Maar wanneer is vastgesteld dat de keelpijn en heesheid hierdoor worden veroorzaakt, is er wat aan te doen. Hiervoor ga je onder behandeling bij een logopedist. Aan de hand van ademhalingsoefeningen kun je een andere techniek aanleren. Een techniek die niet belastend is voor je stem. Je leert je bewust te worden van je ademhaling. Daardoor ben je uiteindelijk in staat om er ontspanning in te leggen. Als je de ademhaling onder controle hebt, merk je hier al snel de gevolgen van. Je stem krijgt weer de optimale ademsteun die het nodig heeft. De heesheid en keelpijn verdwijnen. Je kunt weer op een heldere manier je stem laten horen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy