Hyperventilatie symptomen

Hyperventilatie is overmatig ademhalen. Je krijgt teveel zuurstof binnen en teveel koolstofdioxide verlaat het lichaam. Dit verstoort het normale metabolische proces. Hyperventilatie kan zich uiten middels verschillende lichamelijke, en ook psychische, symptomen. Alle symptomen zijn (in)direct het gevolg van het te lage koolstofdioxide gehalte in het bloed van de persoon.

Spreeksucces symptoomwijzer

Controleer jouw symptomen en zie direct of deze verband houden met hyperventilatie

Het belang van een stabiele ademhaling

Het hoofdsymptoom van hyperventilatie, is een verkeerde ademhaling. Meestal is deze veel te snel of te diep terwijl je lichamelijk niet extreem actief bezig bent. Een goede ademhaling is essentieel voor veel functies in het lichaam. Wanneer er iets mis is met je ademhaling, heeft dat vanzelfsprekend effect op bepaalde processen. Bij een ontspannen ademhaling haal je zuurstof het lichaam binnen. Door deze zuurstof houd je het lichaam aan de gang. Bij het uitademen stoot je koolzuur uit. Als dit in balans is, heb je een optimale zuurgraad waardoor de processen in je lichaam goed kunnen functioneren. Bij hyperventilatie raakt deze balans verstoord. Je gaat zo snel ademen waardoor je veel meer koolzuur uitademt dan normaal. Het koolzuurgehalte wordt te laag. Hierdoor worden verschillende functies niet goed meer aangestuurd. En dat heeft de nodige gevolgen.

De symptomen van acute hyperventilatie

Er zijn twee vormen van hyperventilatie: chronische en acute hyperventilatie. Bij acute hyperventilatie krijg je plotseling een aanval. Vaak is deze aanval vrij heftig waardoor het beangstigend kan zijn als je niet goed weet wat er aan de hand is. De ademhaling gaat behoorlijk versnellen en het is lastig om deze weer onder controle te krijgen. Maar dat is zeker niet het enige wat je ervaart. Er zijn meer symptomen die met hyperventilatie samenhangen. Tijdens een aanval raakt je lichaam in de stress. Dit veroorzaakt onder andere hartkloppingen, duizelingen en transpiratie. Ook kan het voorkomen dat je een droge mond krijg, tintelingen in de handen en voeten voelt of zelfs het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen. En dat zijn nog niet eens alle symptomen. Natuurlijk ondervindt niet iedereen al deze symptomen. Tevens verschilt de mate waarin het optreedt per persoon. Toch is acute hyperventilatie meer dan alleen een te snelle ademhaling.

De angstfactor

Een factor die een grote rol speelt tijdens een hyperventilatie aanval is angst. Er komen allerlei emoties naar boven omdat de symptomen zo heftig kunnen zijn. Er ontstaat paniek over wat er met je aan de hand is. Hierdoor kun je niet meer helder denken en wordt het chaotisch in je hoofd. Dit veroorzaakt een beklemmend gevoel. Al deze symptomen bij elkaar maken je angstig. Je bent bang dat er iets behoorlijk mis is en dit maakt de angst alleen maar sterker. Met als gevolg dat je er moeite mee hebt om jezelf weer onder controle te krijgen. Dit verlengt de duur van een aanval. Uiteindelijk houdt een hyperventilatie aanval vanzelf op. Maar het put je behoorlijk uit. Door de juiste ademhalingstechnieken aan te leren, krijg je jezelf sneller onder controle.

Symptomen van chronische hyperventilatie

De symptomen van chronische hyperventilatie zijn een stuk minder heftig. Het gevolg is dat velen zich er niet van bewust zijn dat ze er last van hebben. De klachten zijn vrij vaag, maar je hebt er wel constant last van. Ook hier heb je last van duizeligheid, tintelingen of transpireren. De symptomen verschillen niet zoveel met die van acute hyperventilatie. Alleen zijn ze in minder sterke mate aanwezig. Je voelt je niet lekker, maar je kunt er niet precies de vinger op leggen. Zelfs de huisarts herkent de symptomen vaak niet. Je bent aan het hyperventileren, als weet je dat zelf niet. Pas bij de juiste diagnose kan er wat aan gedaan worden. Want hyperventilatie is prima te behandelen. Als je maar weet wat er aan de hand is.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy