inhoud presentatie

Het verzamelen en structuren van informatie zorgt voor de inhoud van een presentatie. Het vinden van de goede, betrouwbare informatie kost tijd. Neem deze tijd. Het is vervelend om gedurende, of tijdens het afronden van de presentatie het gevoel (of de kennis) te hebben dat de informatie onjuist is.

Hoeveel informatie heb ik nodig

Idealiter weer je alles over het onderwerp waarover je presenteert. Helaas, waarschijnlijk is dit niet het geval en ook niet mogelijk. Hoe klein ook, er ontbreekt vast een stukje informatie (kennis). De doelstelling moet zijn zoveel mogelijk te weten te komen over het onderwerp. Hoe meer kennis, hoe zelfverzekerder er wordt gepresenteerd. Daarbij komt dat vragen van het publiek kunnen worden beantwoord. Er is geen alternatief voor kennis en kundigheid!

Belangrijk
Om voldoende kennis te verkrijgen over het onderwerp is het belangrijk dat het presentatie onderwerp voldoende is afgebakend. Daarover lees je hier meer.

Informatiebronnen voor een presentatie

De start van de zoektocht naar informatie vindt vaak plaats op internet. Google, Wikipedia en andere bekende websites worden vaak geraadpleegd. Het internet is een goed startpunt, je krijgt een beeld van het onderwerp, de informatie en de uiteindelijk inhoud van de presentatie. Afhankelijk van het onderwerp kun je verschillende bronnen raadplegen.

Bronnen om informatie te vergaren:

  • Vakliteratuur (boeken en magazines)
  • Stellingen van experts
  • Docenten
  • Kranten / nieuwsbladen

Let op
Afhankelijk van het type presentatie is het belangrijk (of minder belangrijk) om de informatiebronnen te (kunnen) verantwoorden. Een presentatie voorafgaand aan een scriptieverdediging, moet ondersteund worden door wetenschappelijk verantwoorde bronnen. Bij de presentatie van een project binnen een bedrijf is dit vaak minder belangrijk.

Wikipedia als bron

Wikipedia is één van de grootste websites ter wereld en staat met stip op nummer 1 als het gaat om de bekendste online encyclopedie. Het onderscheidende kenmerk van Wikipedia is dat iedereen er informatie kan toevoegen en bewerken. Hierdoor heeft het, zeker in wetenschappelijke kringen, de naam onbetrouwbaar te zijn, maar is dit wel zo?

Britannica, van oudsher de meest prestigieuze encyclopedie, heeft de reputatie betrouwbaar te zijn. Uit een onderzoek tussen de informatie op Wikipedia en Britannica blijkt dat de betrouwbaarheid nauwelijks verschilt. Hoewel informatie op Wikipedia vrij te bewerken is, is er wel degelijk controle op de inhoud. Duizenden moderators (een soort toezichthouders) worden geïnformeerd wanneer informatie wordt aangepast. Onjuiste informatie wordt door de moderators gecorrigeerd. Daarnaast kunnen bezoekers die onjuiste informatie opmerken deze ook corrigeren.

Kan ik Wikipedia gebruiken voor een presentatie

Ja, wanneer de presentatie geen wetenschappelijk karakter heeft is dit waarschijnlijk geen probleem. Binnen wetenschappelijke kringen kun je Wikipedia beter niet als bron(vermelding) gebruiken. Het wordt vaak niet geaccepteerd (Let op: via de bronvermelding op de Wikipedia-pagina kun je wel geaccepteerde bronnen achterhalen).

Over de inhoud van een presentatie

Inhoudelijk moet een presentatie actueel en correct zijn. Achterhaalde feiten presenteren heeft geen zin. Sterker, grote kans dat dit je op een kritische noot van het publiek komt te staan. Ook is het belangrijk feiten en meningen te scheiden van elkaar. Een feit is bewezen, een mening is een opvatting. Wanneer je duidelijk maakt dat het om een mening gaat is het (meestal) geen probleem deze in een presentatie te verwerken.

Van informatie naar inhoud van een presentatie

Start bij het maken van een presentatie met het vergaren van informatie en het vasteggen van bronnen. Structureer vervolgens de verzamelde informatie. Zorg voor een logisch verhaal. Plaats de informatie in een document en orden de informatie tot het een lopend en gestructureerd geheel is.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy