Moeilijk ademhalen

Een goede ademhaling is belangrijk voor een gezond leven. Maar de ademhaling is niet bij iedereen optimaal. Je kunt moeilijker gaan ademhalen door een verkeerde houding of door stress. Een andere grote boosdoener van een moeilijke ademhaling, is ziekte. Een stevige verkoudheid belemmert de ademhaling al behoorlijk. Laat staan wat er gebeurt als je last hebt van astma of COPD.

Een benauwde ademhaling

Als je moeite hebt met ademhalen, kan dat voor een benauwd en beklemmend gevoel zorgen. Het voelt voortdurend aan alsof je iemand je keel dichtknijpt. Hierdoor lijkt het soms alsof je te weinig zuurstof binnen krijgt. Dit kan dat duiden op astma of COPD. COPD is een verzamelnaam van diverse aandoeningen aan de luchtwegen. Chronische bronchitis en longemfyseem zijn hiervan de meest bekende. Astma en COPD zijn beide chronische ziektes. Hoewel er de nodige verschillen tussen zitten, zijn bij al deze aandoeningen een piepende ademhaling en kortademigheid zijn aan de orde van de dag. Astma betekent dan ook letterlijk ‘moeilijk ademhalen’.

Een ontsteking van de luchtwegen

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De slijmvliezen van de luchtwegen zijn geïrriteerd doordat je gevoelig bent voor bijvoorbeeld rook of stof. Zodra de longen hier toch mee in aanraking komen, zwellen de slijmvliezen op. De spieren rondom de luchtwegen gaan als gevolg hiervan samentrekken. Hierdoor wordt ze automatisch smaller. Dit vermoeilijkt het ademhalen, met een piepende ademhaling en benauwdheid als gevolg. Ook slikken is voor astma patiënten vaak moeilijk.

Het verschil tussen astma en COPD

Astma en COPD zijn beide chronisch en hebben allebei te maken met een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Zowel astma als COPD patiënten hebben moeite met ademhalen. Toch zijn er ook wezenlijke verschillen. Want hoewel astma chronisch is, zijn de klachten niet altijd aanwezig. Alleen tijdens een aanval spelen de klachten op. Bij COPD is er voortdurend een afwijkende longfunctie dat de ademhaling bemoeilijkt. Juist omdat bij COPD er continu een moeilijke ademhaling is, heeft dit weer gevolgen voor het spreken. Doordat patiënten kortademig zijn, is het lastig om veel woorden na elkaar te zeggen. Ook veroorzaakt de moeilijke ademhaling een overbelasting aan de stembanden. Dit kan weer voor heesheid zorgen.

Wat kun je eraan doen?

Een vernauwing van de luchtwegen door astma of COPD, is niet te genezen. Maar met behulp van een logopedist, kunnen veel functies wel verbeteren. Een logopedist kan je leren om je ademhaling en stem zo goed mogelijk te gebruiken. De behandeling start met het onderzoeken van de ademhaling en stemgebruik. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Bij astma leer je de ademhaling tijdens het spreken wat meer controle te krijgen. Tevens oefen je met een gezond stemgebruik. Bij COPD werk je vooral aan het vergroten van je ademmogelijkheden. Ook stem- en ontspanningsoefeningen maken het spreken makkelijker. Op deze manier haal je het uiterste uit jezelf.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy