Openingszin presentatie

Iedereen komt wel eens voor de ‘opgave’ te staan om een presentatie te geven. Dit kan variëren van een toespraak voor een grote zaal, tot een spreekbeurt op de basisschool en alles wat daartussen zit. Het is weinigen gegeven om echt plezier te hebben in het geven van een presentatie. Ongeveer 24% van de mensen heeft een vorm van faalangst die aanwezig is bij het geven van een presentatie. De één durft niet eens voor een groep te staan, terwijl een ander gewoon zenuwachtig is. Begin je presentatie krachtig en zelfverzekerd, op deze manier sta je met 1 – 0 voor bij de start van de presentatie. Een goede openingszin is hierbij van belang.

Met de deur in huis vallen

Ongeacht de omvang en de samenstelling van het publiek moet jij jouw publiek van moment één weten te boeien. Geef informatie die prikkelt. Laat mensen het idee hebben dat ze niet voor niks zijn gekomen.

Hoe vertel je je publiek meteen ‘iets’ waarvoor ze gekomen zijn?

Dat jij veel ervaring hebt en bewust gekozen hebt voor een presentatie over dit onderwerp, het maakt jouw luisteraars niet veel uit. Het kan allemaal kloppen, alleen, het enthousiasmeert niet. vertel in de openingszin van jouw presentatie over een belangrijk resultaat of gevolg van de gekozen werkwijze. Een interessante hypothese kan ook de interesse van de luisteraars opwekken.

Hoe weet ik wat mijn publiek wil horen?

Bij bedrijfspresentatie of een scriptieverdediging is het vooraf duidelijk wat je publiek wil. Het kan afgeleid worden van je onderwerp. Bij een presentatie voor een grotere groep mensen kun je vooraf bij een aantal mensen uit het publiek peilen wat zij van de presentatie verwachten. Stem je openingszin daar op af.

Meer over de openingszin

Vergelijk onderstaande openingszinnen eens met elkaar, welke vind jij het meest pakkend?

  • Wanneer fraude wordt vermoed kan een veroordeling op basis van art. 326 sr volgen.
  • In Nederland is nog nooit iemand strafrechtelijk veroordeeld voor fraude.

De tweede openingszin roept vragen op. Iedereen weet dat ‘frauderen’ een criminele aangelegenheid is. Waarom stelt de presentator dat je daarvoor niet kunt worden veroordeeld?

Andere manieren om de aandacht trekken

Schok mensen
“1 op de 10 mensen in Nederland heeft ervaring met seksuele intimidatie.”

Noem een opvallend voorbeeld
“Wist je dat er een kans van 50% is dat in een groep van 23 mensen twee mensen dezelfde geboortedatum hebben.”

Grote kans dat je toehoorders van bovenstaande voorbeelden opkijken. Het blijft belangrijk om je openingszin te baseren op feiten, en meningen zoveel mogelijk achterwege te laten. Vooral bij de opening moet je hier goed op letten. Je wilt voorkomen dat het publiek direct afgeleid is door een onjuiste stelling.

Welk soort openingszin voor welke presentatie

Er zijn verschillende soorten presentaties. Een aantal voorbeelden zijn: een lezing, een speech en een interne bedrijfspresentatie. Ook het verdedigen van een scriptie bevat veelal een presentatie element.

Lezing

Bij een lezing informeer je een groot publiek, het karakter is vaak formeel. Pas hierop ook uw presentatie aan. De openingszin moet pakkend zijn en daarbij een bepaalde zakelijkheid bevatten.

Voorbeeld
“Wist u dat er dagelijks bij 9 vrouwen in Nederland borstkanker wordt geconstateerd?” Op deze manier trek je de aandacht en zien mensen tevens de ernst van deze zaak in.

Speech

Een speech komt meestal op het moment dat iemand een mijlpaal bereikt of op een andere manier geëerd wordt. Speeches hebben vaak een persoonlijk karakter en er is humor in verwerkt. Om het ijs te breken kun je beginnen met een anekdote.

Voorbeeld
“Ach, de eerste dag dat ik hier kwam hield Steven me al voor de gek, en hij is in al die jaren geen spatje veranderd.” Door deze persoonlijke boodschap weet je het publiek te boeien.

Bedrijfspresentatie

Tijdens een bedrijfspresentatie worden de plannen van het bedrijf, of een speciaal project, toegelicht. Tijdens deze presentatie sta je tegenover een geïnformeerd publiek. Pas je daaraan aan, ga diep op de materie in en kom tijdens (of vlak na) je openingszin direct met (positieve) resultaten of voordelen.

Voorbeeld
“Ik begrijp dat de aangekondigde reorganisatie zorgt voor onrust, echter het is de enige manier om het voortbestaan van het bedrijf in de toekomst te garanderen.” Het aankondigen van een reorganisatie is zwaar, op deze manier sluit je af met een (enigszins)positieve boodschap (aan einde van de openingszin).

Scriptieverdediging

Voorafgaand aan de scriptieverdediging wordt bijna altijd een korte presentatie verwacht. De openingszin van een scriptie biedt de mogelijkheid om in te spelen op de actualiteit. Wat is er recentelijk gebeurd in het beroepsveld waarover jouw scriptie gaat?

Voorbeeld
“Een onterechte veroordeling van een verdachte, een grote multinational die failliet is gegaan of er is een baanbrekende ontdekking gedaan over menselijk gedrag?” Allemaal zaken waarop jij, afhankelijk van je studie kunt in spelen en direct de aandacht op je presentatie kunt vestigen.

Kortom

Een goede openingszin is belangrijk, het geeft jouw presentatie een goede start. Je hebt de aandacht van het publiek waarna jij je presentatie kunt inleiden, de context kunt aangeven. Naast een goede openingszin zijn er tal van andere belangrijke aspecten om je presentatie tot een succes te maken. Eén van deze aspecten is de (eventuele) visuele ondersteuning van je presentatie. Tot voor een paar jaar geleden was powerpoint hét programma om deze ondersteuning te bieden. Tegenwoordig zijn er programma’s op de markt die een presentatie ook op visuel gebied naar een hoger plan trekken. Eén van deze programma’s is prezi (Hier staat een duidelijke handleiding hoe je een goede prezi maakt).

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy