Overtuigend presenteren in 8 stappen!

Vandaag is de grote dag. Je hebt je goed voorbereid, bent vroeg naar bed gegaan. Wonderwel heb je nog goed geslapen ook. Over een paar uren moet je een belangrijke presentatie geven. Hoe jij een overtuigende en duidelijke presentatie aflevert, dat lees je hieronder.

Overtuigend presenteren in 8 stappen!

Vandaag is de grote dag. Je hebt je goed voorbereid, bent vroeg naar bed gegaan. Wonderwel heb je nog goed geslapen ook. Over een paar uren moet je een belangrijke presentatie geven. Hoe jij een overtuigende en duidelijke presentatie aflevert, dat lees je hieronder.

1. Haal diep adem.

Kijk in de spiegel, haal diep adem. Zorg dat je schouders niet omhoog komen. Ontspan jezelf, zorg dat de adem diep binnendringt. Je moet het voelen binnenkomen in je lichaam en je middelste. Voorkom dat je de zuurstof, als het ware, door je keel naar binnen moet trekken.

2. Krachtige stem

Wanneer je presenteert, zorg dan dat je longen vol lucht zitten. Is dit niet het geval dan klink je als een hardloper die naar adem snakt. Je gaat steeds zachter en hoger spreken om je verhaal te kunnen voortzetten. Neem af en toe een rustmoment tijdens je presentatie om diep in te ademen en probeer eens te oefenen met het timen van je presentatie en ademhaling.

3. Ontspan

Ontspan, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een ontspannen houding tijdens de presentatie zorgt er wel voor dat je rustig overkomt. Onder invloed van spanning gaat je stem vaak rare dingen doen. Je klinkt veel hoger of je praat veel sneller dan in een normale situatie. Hoe je dat doet, ontspannen? Adem diep en rustig in voor de presentatie, ontspan je (buik)spieren en de spieren bij de kaak en keel. Dit zorgt tevens voor een voller, minder geforceerd geluid.

4. Wissel af

Bereik je publiek door afwisselend te spreken. Houdt met onderstaande punten rekening.

Snelheid

Praat sneller om de spanning op te bouwen en spreek langzamer als je een punt duidelijk wilt maken. Voorkom wel dat je te snel gaat spreken, dit kan nerveus overkomen.

Toonhoogte

Een lage stem komt eerder monotoon over dan een hogere stem. Voorkom dat je (te) laag spreekt tijdens de presentatie. Probeer door gebruik te maken van de toonhoogte ook bepaalde woorden of lettergrepen te intoneren.

Pauses

Een goed getimede pauze in een presentatie kan prikkelend werken. Je kunt het publiek nieuwsgierig maken naar de volgende zin. Neem de tijd voor een pauze. Wanneer een pauze te kort is kan het lijken alsof je naar woorden zoekt.

Passie

Absoluut het belangrijkste punt van een presentatie. Spreek gepassioneerd over je onderwerp en probeer dit te laten overslaan op het publiek.

5. vind de juiste toon aan

Monotoon spreken komt verveeld over. Klinkje geïrriteerd dan kom je agressief over. Door te spelen met de ‘juiste toon’ kun je situaties in je presentatie verduidelijken.

6. Accentloos?

Als iedereen hetzelfde klink is het ook maar ‘zo gewoontjes’. Ondanks, dat mocht je accent je in de weg staan om met vertrouwen een presentatie te geven dan is het handig om dit af te leren. Dit is niet altijd eenvoudig, je spreekt immers als een lange tijd zo. Toch kun je met wat foefjes je accent eenvoudig onder controle krijgen. Het kan handig zijn de hulp van een stemcoach in te schakelen.

7. Spreek een voicemailbericht in

Het inspreken van een voicemail kan een goede manier zijn om te leren presenteren. Een goede ingesproken voice voldoet namelijk aan een aantal criteria waar een goede presentatie ook aanmoet voldoen. Welke dat zijn? Een goed ingesproken voicemailbericht is bondig, duidelijk en bevat een afgebakende boodschap.

8. Jij bent belangrijker dan de presentatie

Een goede presentator kan van een stoffige onderwerp een levendige presentatie maken. Daardoor is de presentator altijd belangrijker dan de presentatie! Probeer authentiek te zijn. Wat is er uniek aan jou? Humor, je zelfvertrouwen of je persoon? Probeer je sterke punt et vinden en buit dit uit? Onbekend met je sterk(st)e punt? Waarmee complimenteren mensen jou het meeste?

Veel informatie?

Valt wel mee, pas bovenstaande tips een paar keer toe en daarna gaat het al een stuk makkelijker. En wil je een echte topper worden en altijd overtuigend presenteren? Hieronder zie je direct welke trainingen om overtuigend over te komen en te presenteren er bij jouw in de buurt zijn.

Vind een Presenteren cursus of training. In samenwerking met Springest

Deel, like, share!

Vind je deze pagina interessant en / of leerzaam? Breng anderen op de hoogte door te delen op twitter, te liken op facebook of geef een +1!

[addtoany]

Recente berichten

Op de hoogte blijven

Op spreeksucces verschijnen regelmatig nieuwe en interessante artikelen over hoe jij beter kunt communiceren met anderen. De onderwerpen variëren van 'de aandacht vasthouden tijdens een presentatie' tot 'het juiste spreektempo' en alles wat daartussen zit en er net buiten valt.

Meld je aan!

Bij aanmelding ontvang je maximaal twee keer per maand een email van spreeksucces.nl

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy