Piepende ademhaling

Ademhalen is een proces dat normaal gesproken vrij geruisloos is. Het houdt je in leven en toch lijkt het bijna alsof het niet aanwezig is. Alleen wanneer het heel stil is, kun je soms de ademhaling van jezelf of anderen horen. Ook wanneer je je lichamelijk inspant, wordt de ademhaling hoorbaarder. Op deze momenten word je er pas echt bewust van dat de ademhaling bestaat. Maar het kan ook anders. Bij sommige mensen hoor je een soort piepende ademhaling. Deze piep hoort er niet te zijn. Het duidt er op dat er iets mis is in je lijf.

Waar komt de piepende ademhaling vandaan?

De ademhaling is een proces waar je niet over nadenkt. Je hersenen sturen automatisch het ademcentrum aan. Bij dit proces zijn verschillende onderdelen uit je lichaam betrokken. De lucht komt door je neus of mond naar binnen. Via de luchtpijp komt het uiteindelijk in de longen terecht. Je kunt je voorstellen dat, wanneer hier ergens een blokkade zit, dat gevolgen heeft voor je ademhaling. Een piepende ademhaling wordt dan ook veroorzaakt doordat er een vernauwing in de luchtwegen zit. De lucht die je zo hard nodig hebt, kan er maar met moeite langs. Als je last hebt van een piepende ademhaling, zul je merken dat het alleen bij het in- of uitademen voorkomt. Beide duiden op een andere oorzaak. Ervaar je weinig klachten, behalve het piepende geluid, kijk dan eens hier naar mogelijke oorzaken.

Tijdelijke of chronische problemen

Een piepend geluid wanneer je ademhaalt, hoeft niet meteen te betekenen dat je een chronisch probleem hebt. Het kan tijdelijk zijn. Dan is het slechts een gevolg van een allergische reactie. Maar ook griep of een zware verkoudheid kunnen ervoor zorgen dat je ademhaling tijdelijk niet optimaal is. Wanneer dit genezen is, verdwijnt de piepende ademhaling vanzelf weer. Een piepend geluid als gevolg van ziekte, treedt op tijdens het inademen. Er komt slijm vast te zitten in de luchtpijp waardoor er automatisch een vernauwing optreedt. Zodra de griep of verkoudheid is verdwenen, dan verdwijnt ook deze vernauwing automatisch. Is dat binnen twee weken niet het geval, raadpleeg dan een (huis)arts. Het is dan heel goed mogelijk dat er iets anders aan de hand is.

Een piepende ademhaling wordt pas echt vervelend wanneer het langdurig aan blijft houden. Als de adem piept bij het uitademen, wijst dat vaak op chronische problemen. Het kan betekenen dat je astma of longemfyseem hebt. In deze gevallen is een piepende ademhaling echter niet het enige waar je last van hebt. Andere symptomen zijn benauwdheid en veel hoesten. Maar doordat de luchtwegen geblokkeerd zijn door een chronische ontsteking, heeft dat ook gevolgen voor je energie niveau. Veel patiënten zijn hevig vermoeid. Schakel bij een piepende ademhaling tijdens het uitademen daarom altijd specialistische hulp in. Alleen zo kunnen de klachten wat verminderen.

Verlichting door behandeling
Bij een piepende ademhaling van tijdelijke aard, is er niet aan de hand. Het geluid is slechts een bijeffect van griep of verkoudheid. Het gaat vanzelf over of laat je medicijnen voorschrijven bij de huisarts. Wanneer de piepende ademhaling chronisch is, dan moet je meer actie ondernemen. Als blijkt dat je astma of longemfyseem hebt, kan een behandeling wel degelijk voor verlichting zorgen. Na onderzoek door een arts, word je wellicht doorverwezen naar de logopedist. Een logopedist onderzoekt de manier waarop je ademhaalt. Maar ook het slikken komt aan bod. Na het opstellen van een behandelplan ga je oefenen op een gezonde ademhaling. Want hoewel astma en longemfyseem chronisch zijn, kun je er wel aan werken om er beter mee te leren leven. Je krijgt de ademhaling beter onder controle. Zo raak je minder snel vermoeid en heb je weer wat energie om leuke dingen te doen. Met het opvolgen van de juiste adviezen, verminderen de chronische klachten. Hoewel het nooit helemaal zal verdwijnen, leer je er beter mee leven.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy