Presentatie oefenen

Na hard werken is de presentatie eindelijk af. Tijd om te oefenen, want er gaat, ondanks alle voorbereidingstijd, niks boven een generale repetitie. Hoe vaker de presentatie wordt geoefend, hoe comfortabeler en zelfverzekerder je aan de presentatie begint.

 

Oefenen is geen onthouden

Oefenen is niet hetzelfde als onthouden. Integendeel, oefenen zorgt ervoor dat je op een natuurlijke, vloeiende manier kunt presenteren, niet dat je zinnen monotoon kunt opdreunen. Je kunt presentaties goed oefenen door gebruik te maken van geheugenkaarten. Probeer op basis van een aantal steekwoorden te onthouden wat je wilt vertellen. De steekwoorden kun je tijdens de presentatie meenemen. Mocht je onverhoopt de draad kwijt raken dan kun je nog even ‘spieken’.

Hardop spreken

Spreek tijdens het oefenen van je presentatie hardop. Het klinkt misschien vreemd, of zelfs ongemakkelijk in het begin maar het helpt. De presentatie blijft beter hangen en je hoort op een natuurlijke wijze of er kromme zinnen in de presentatie zitten. Probeert tijdens het hardop spreken hele zinnen te gebruiken en te letten op de intonatie. Ook kun je tijdens het hardop spreken proberen te anticiperen op vragen die gesteld (kunnen) worden.

Visuele ondersteuning

Tijdens het presenteren maak je vaak gebruik van powerpoint, prezi of andere visuele ondersteuning. Probeer tijdens het oefenen van je presentatie (tenminste één keer) te oefenen met de ondersteuningsmiddelen. Controleer of het verhaal is afgestemd met de visuele ondersteuning. Geven de sheets geen nieuwe informatie waarvan je publiek (nog) niet op de hoogte is?

Presenteer voor een groep

Indien mogelijk, oefen dan je presentatie voor een groep met mensen. Dit kunnen familieleden, vrienden, studiegenoten, collega’s of bekenden zijn. Tijdens het presenteren voor groep ervaar je vaak (enige) spanning. Wanneer je oefent voor een groep mensen kun je gewend raken aan deze spanning. Hiervan kun je tijdens de daadwerkelijke presentatie natuurlijk profiteren.

Een ander groot voordeel van het oefenen voor een groep is dat je feedback krijgt van de mensen voor wie je presenteert. Ook kun je de mogelijkheid bieden tot het stellen van vragen zodat je ook hier aan kunt wennen.

Mogelijkheid 2: De spiegel

Is het niet mogelijk om voor een groep te presenteren dan kun je overwegen om te oefenen voor een spiegel. Kijk naar je houding en wees kritisch op hoe je overkomt, het kan je presentatie alleen maar ten goede komen.

Oefenen vlak voor de presentatie

De één vindt het geweldig, een ander zou het nooit doen. Vlak voor de presentatie je presentatie op paragraaf niveau nogmaals oefenen. Dit kan een goede truc zijn om de verhaallijn in je hoofd nog één keer op te frissen.

Maar ik kan helemaal niet oefenen!

Je moet een speech houden en je krijgt het onderwerp pas vlak voor de speech te horen, kun je dan wel oefenen? Een bekende presentator hierover: Je hebt misschien geen onderwerp, geen presentatie en zelfs geen idee, maar je kunt het wel voorbereiden. Improviseer eens een speech, gebruik een willekeurig onderwerp. Zorg voor een inleiding, middenstuk en conclusie. Wedden dat je het de derde keer beter doet dan de eerste keer?

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy