Presenteren

Je mag binnenkort presenteren. Ben je ontspannen, overtuigd van jezelf en de boodschap die jij op je publiek wilt overbrengen? Of is de gedachte alleen al, voor jou voldoende om het angstzweet te laten uitbreken? Leuk of niet, iedereen moet wel eens presenteren.

Wat is dat eigenlijk, presenteren?

Taalkundig heeft het woord presenteren een Latijnse basis. De Nederlandse vertaling ervan is ‘laten zien’. In de praktijk komt dit neer op het overbrengen van jouw boodschap aan de luisteraars. Een aantal situatie waarin dit gebeurt:

  • Verkoopgesprekken
  • Presenteren voor een groep
  • Argumenten inbrengen tijdens een vergadering
  • Lesgeven voor een groep (leraar)
  • Presentaties op school
  • Scriptieverdediging

Ik kan niet presenteren

Vrijwel niemand kan van nature geweldig presenteren. Door veel te leren over presenteren en het te doen, kun je wel bereiken dat je een goede presentator wordt. Wanneer je van jezelf vindt dat je niet goed kunt presenteren, dan moet je je afvragen of je wel voldoende energie hebt gestoken, in het worden van een goede presentator. Heb jij jouw sterke en zwakke punten in kaart gebracht en daar actie op ondernomen?

Waarom is presenteren moeilijk

De twee belangrijkste redenen waarom presenteren als moeilijk wordt ervaren zijn

Onvoldoende ervaring

Presentaties zijn voor de meeste mensen een incidentele aangelegenheid waardoor er onvoldoende ervaring met presenteren wordt opgedaan. Net als veel andere competenties kun je je presentatievaardigheden door oefening en ervaring verbeteren.

Alle ogen zijn op jouw gericht.

Als presentator ben je op jezelf aangewezen, niemand kan je helpen en je bent kwetsbaar omdat jij je nergens achter kunt verschuilen. Voor je gevoel is er geen foutmarge, alles moet goed gaan. De druk die dit met zich meebrengt zorgt juist voor spanning en een lagere drempel om fouten te maken.

De oplossing: Niet presenteren

Onzekerheid over je presentatiecapaciteiten of de angst om een voor een groep te spreken moeten niet de reden zijn om presentaties uit de weg te gaan. Door presentaties te vermijden behaal je op de korte termijn resultaten. Je vermijdt de stress en druk die bij een presentatie. Op de lange termijn heeft het een negatief effect. Door presentaties te vermijden:

Val je niet op

Presentaties, wanneer goed uitgevoerd, bieden jou de mogelijkheid om op te vallen, jezelf te etaleren. Niet presenteren zorgt ervoor dat je carrièrekansen laat liggen.

Blijf je onzeker

Omdat je onzeker bent over je presentatiecapaciteiten vermijdt je presentaties. Waarschijnlijk wordt je, hoe langer het duurt, alleen maar meer onzeker.

De voornaamste struikelblokken tijdens een presentatie

Onzekerheid over jezelf resulteert erin, dat je tijdens de presentatie voornamelijk bezig bent om goed over te komen. Maar ga je hier juist niet meer fouten door maken? Je struikelt over woorden, je klinkt nerveus of je spreekt onduidelijk. Wat zijn de meest voorkomende struikelblokken tijdens een presentatie?

Snel praten

Het publiek kan je presentatie niet goed volgen door het hoge spreektempo. Luisteraars haken af en je kunt je boodschap niet effectief overbrengen op het publiek.

Details

Keep it simple. Vanwege de hoeveelheid kennis die je hebt verzand je snel in details. Voor het publiek is het belangrijk dat er een rode draad aanwezig is. Zet je onderwerp in hoofdlijnen uiteen. Zijn er toch nog onduidelijkheden, dan worden deze vanuit het publiek gesteld.

Onrustig

Je weet niet waar jij je handen moet laten. Links, rechts, voor of toch achter je rug? Wanneer je veel en snel beweegt, is er een grote kans dat de luisteraars afgeleid raken door jouw nerveuze gedrag en vooral hierop gaan letten.

Geen interactie

Presenteren is al spannend genoeg. Je probeert het contact met het publiek te vermijden. Geen oogcontact, geen vragen en geen moeilijke stiltes waarin iemand wat kan vragen. Je focust je blik op het stipje aan de horizon. Het klinkt verleidelijk, maar doe het niet, het is en lijkt erg gemaakt.

Herken jij één of meerdere van bovenstaande punten bij jezelf? Je bent niet alleen! Meer dan 70% van de mensen ziet op tegen het geven van een presentatie. Spanningen, zenuwen en zeker ook onvoldoende kennis over, hoe je moet presenteren, zorgen ervoor dat je niet presenteert zoals je het wel zou kunnen.

Presenteren, hoe moet het wel?

Kennis over het onderwerp is belangrijk. Deze kennis heb je, waarom geef jij anders een presentatie? Presenteren valt of staat niet bij, voldoende kennis. Houdt altijd rekening met onderstaande drie punten

Voorbereiding

Ken je onderwerp én ken jezelf. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten. Zorg dat je controle krijgt over je zwakke punten. Presentatieangst, veel bewegen of onduidelijke stem? Reken hiermee af voordat je aan de presentatie begint.

Zelfvertrouwen

Zelfverzekerd overkomen is meer dan hard praten. Zorg voor een goede houding, haal diep adem en spreek duidelijk zonder veel haperingen. Voorkom dat je de hele tijd uh en ah zegt. Probeer niet alleen zelfverzekerd over te komen maar wees zelfverzekerd. Alleen als je echt zelfverzekerd bent van jouw capaciteiten kom je zo over en ben je bezig met het afleveren van een goede presentatie.

Publiek

Stel jezelf, voordat je aan de presentatie begint eens de vraag: Wat zou ik willen horen als ik in het publiek zou zitten? Voor een antwoord op deze vraag moet jij je publiek kennen. Wie is je publiek en welke gemeenschappelijke interesse delen zij?

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy