Articuleren

Veel mensen hebben op enig moment in hun leven wel eens de opmerking gekregen dat ze niet zo moeten mompelen. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar dat wordt het wel wanneer het je natuurlijke manier van spreken wordt. Want je wilt natuurlijk wel dat je gehoord wordt. Een slechte articulatie kan echter ook te maken hebben met bepaalde ziektes.

Articuleren, wat is dat?

Articuleren is het vormen van spraakklanken door een beweging in de mond-, neus- en keelholte. Door de bewegingen die je maakt, ontstaan de verschillende klanken. Door de variaties die je op deze manier maakt, ontstaat de taal die je spreekt. Taal is niets anders dan het produceren van klanken in woorden. Op het moment dat je niet goed articuleert, komen de spraakklanken niet duidelijk je mond uit. De verschillen die er bestaan tussen de spraakklanken worden niet goed overgebracht. Hierdoor wordt het onverstaanbaar voor de gesprekspartners.

De oorzaken van slechte articulatie

De mate waarin mensen onduidelijk articuleren verschilt nogal. Mensen die binnensmonds mompelen hebben het zichzelf aangeleerd en kunnen dit door kleine oefeningen al verbeteren. Maar een slechte articulatie kan ook andere oorzaken hebben, namelijk een gevolg van een ziekte. Dit wordt ook wel dysartrie genoemd. Hierbij is het zenuwstelsel beschadigd waardoor de spieren die nodig zijn voor de spraak niet goed meer werken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een beroerte, hersentumor of spierziekte. De spieren die nodig zijn om op een heldere manier te praten, functioneren niet meer optimaal. Dit heeft als gevolg dat de articulatie minder wordt en de persoon moeilijk te verstaan is.

De mogelijkheden van behandeling

De mate waarop het slecht articuleren verholpen kan worden, hangt af van de oorzaak. Wanneer het een aangeleerde slechte articulatie is, kan het met behulp van oefeningen met de logopedist makkelijk verbeterd worden. Het is een kwestie van het opnieuw goed aanleren hoe de klanken moeten worden gevormd. Wanneer de slechte articulatie veroorzaakt wordt door ziekte, zal het wellicht nooit meer optimaal worden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen duidelijke verbeteringen mogelijk zijn. Het verbeteren van de verstaanbaarheid is daarom het hoogste doel tijdens de therapie. Want samen met een logopedist kun je wel het uiterste uit jezelf halen. De behandeling is altijd persoonlijk en afhankelijk van waar de problemen zitten. Na de behandeling ben je, zo goed als mogelijk, verstaanbaar voor anderen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy