Beter articuleren

Goed kunnen articuleren is een onmisbaar onderdeel bij het spreken. Als mensen jou niet verstaan omdat je binnensmonds mompelt, verstoort dit de onderlinge communicatie. Toch is het iets wat met voldoende oefening goed is te veranderen. Er zijn oefeningen die je samen met een logopedist en thuis kunt doen om beter te articuleren en duidelijker te spreken.

Leren om beter te articuleren

Wanneer je gaat leren om beter te articuleren, zal het in beginsel overdreven aanvoelen. Je natuurlijke manier van spreken moet je achter je laten. Je moet leren om de letters die je uitspreekt duidelijk je mond uit te krijgen. En dat voelt in eerste instantie vreemd en overdreven. Al zal je omgeving dat waarschijnlijk niet zo ervaren. Wat jij als een overdreven uitspraak ziet, ziet de omgeving als verstaanbaar. En daar gaat het uiteindelijk om. Er moet weer een vorm van communicatie komen die helder is. Je nieuwe manier van articuleren moet natuurlijk aan gaan voelen zodat je er uiteindelijk niet teveel meer bij na hoeft te denken. Hierdoor moet er in je eigen perceptie van hoe je praat, iets veranderd worden.

Oefenen met een logopedist

De manier waarop we spreken, is iets wat over het algemeen vanzelf komt. Vaak zijn mensen zich niet bewust van alles wat er komt kijken bij het spreken. De manier waarop je spreekt komt deels van nature en deels is het aangeleerd. Dingen die je niet goed doet, kun je dus ook weer afleren en opnieuw opbouwen. Zo kun je met de juiste oefeningen beter leren om beter te articuleren. Je houding en ademhaling spelen daarbij een grote rol. Een bekende oefening die logopedisten vaak doen, is het overdreven duidelijk uitspreken van de diverse klinkers. Maar ook het trekken van gekke bekken kan een onderdeel zijn van de behandeling. Het kan er soms wat vreemd uitzien maar het heeft een doel. Op deze manier worden de spieren getraind. Wanneer je slecht articuleert, komt dat namelijk doordat je de mond en lippen niet voldoende gebruikt tijdens het spreken. En juist deze spieren zijn zo belangrijk. Daarom worden ze getraind en wat losser gemaakt door oefeningen te doen. Als je beter articuleert, zul je merken dat je boodschap tijdens de gesprekken ook weer de aandacht krijgt die het verdient. Mensen doen nu niet alleen nog maar hard hun best om je te verstaan. Je wordt begrepen en daarmee komt je boodschap veel helderder over. Nu word je eindelijk weer gehoord.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy