Duidelijk spreken

Kunnen mensen je vaak moeilijk verstaat omdat je te snel praat? Mompel je? Of praat je binnensmonds? Heb je een accent waardoor je bepaalde letters niet goed uitspreekt? Herken je jezelf in één van deze voorbeelden? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Miscommunicatie

Er zijn maar weinig mensen die van zichzelf erg correct en vloeiend spreken. Alleen al door de plaats waar je geboren bent maak je je bepaalde klanken eigen die misschien door niet iedereen verstaan worden. Niet duidelijk spreken kan voor jezelf en voor een ander echter erg storend zijn. Het kan voor miscommunicatie zorgen omdat de informatie niet goed overkomt bij de persoon waarmee je spreekt.

Duidelijk spreken is belangrijk

In het dagelijks leven is duidelijk spreken erg belangrijk. Al is het maar om je boodschappen goed over te brengen en daarmee ook jezelf. Op verschillende gebieden word je geconfronteerd met je duidelijkheid van spreken. Bijvoorbeeld op school, je werk, bij het vinden van een baan. Stel dat je veel presentaties moet houden bij de baan waarvoor je solliciteert, dan zal de leidinggevende je misschien minder snel aannemen als je binnensmonds, te snel of met een accent spreekt. Duidelijk spreken is dus van groot belang. Veel voorkomende onduidelijkheden in de spraak zijn:

  • Je spreekt te snel
  • Je spreekt binnensmonds
  • Je mompelt
  • Je spreekt te zacht
  • Je spreekt teveel met een accent

Leer duidelijker spreken

Duidelijker spreken gaat niet van de één op de andere dag. Gewoontes leer je niet zomaar af. Je hebt er wilskracht voor nodig. Door middel van oefeningen kan de logopedist je helpen duidelijker te spreken. Je houding en ademhaling kunnen hierbij ook aan bod komen.

Een paar tips om direct te beginnen

  • Haal je woorden laag uit het midden van je lichaam (uit onderbuik). Wanneer je je aandacht op de dieper gelegen regionen van je lichaam richt terwijl je praat, worden je klank vaak krachtiger en luider. Dit heeft ook met je ademhaling te maken
  • Train een paar keer per dag de spieren rondom je mond. Wanneer je onduidelijk spreekt gebruik je je mond en lippen vaak te weinig bij het spreken. Om duidelijker te spreken heb je al deze spieren nodig, daarom moet je ze trainen. Doe daarom zo’n twee keer per dag je mond goed open en trek wat gekke bekken.
  • Articuleer zo goed mogelijk. Gebruik je mond en lippen bij het praten. Bijvoorbeeld bij het gebruik van klinkers. Bij de ‘o’ en de ‘e’ gebruik je andere spieren. Probeer het maar eens.

Oefen het articuleren met een woord

Zeg het zo’n 20 keer achter elkaar hardop en zo duidelijk mogelijk. Gebruik daarbij goed je mond en je lippen.

Gebruik je handen bij het spreken

Hiermee zet je meer kracht achter je woorden. Spreken is een fysieke bezigheid. Neem in ieder geval geen gesloten houding aan. Met je handen voor je gevouwen bijvoorbeeld, hiermee richt je je aandacht meer naar binnen en heb je kans te gaan mompelen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy