Overtuigend spreken

Iedereen heeft een eigen manier van spreken. In het dagelijks leven zullen veel onvolkomenheden je wellicht vergeven worden. Maar onder sommige omstandigheden, of bij bepaalde beroepen, moet je overtuigend kunnen spreken.

Waarom wil je overtuigend spreken?

Spreek je voor een groep mensen, dan wil je over komen zonder twijfel en met overtuiging. Hetzelfde geldt voor een sollicitatie- of verkoopgesprek. Ook wanneer je vaak te horen krijgt dat je ‘niet krachtig’ overkomt, kan het prettig zijn dat je meer overtuiging in je aanwezigheid kunt leggen. Het gaat hierbij zeker niet alleen om de boodschap die je overbrengt. De manier waarop je dat doet, is minstens zo belangrijk. Gelukkig is het aan te leren om die overtuiging in je stem te leggen.

De kenmerken van een overtuigende boodschap

Tijdens een onderzoek waarbij mensen werden geanalyseerd die overtuigend konden spreken, stond één ding vast: ze hebben bepaalde kenmerken met elkaar gemeen. Deze mensen waren zich er allemaal van bewust dat de manier waarop je een boodschap brengt, bijna net zo belangrijk is als de boodschap zelf. Zij brachten overtuiging in hun stem waardoor het verhaal als een magneet begon te werken. De kenmerken die deze overtuigende sprekers deelden, zijn allemaal spraaktechnieken. Waarom zou jij geen gebruik maken van deze kennis en jezelf ook deze kenmerken aanleren?

Oefen op overtuiging

Hoewel niet iedereen van nature deze overtuiging in de stem heeft, is het goed aan te leren. Het is een kwestie van je stem op een andere manier gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan volume of spreektempo. Duidelijk spreken en kracht in je stem leggen maken je meteen al een stuk overtuigender. Toch komt er nog meer bij kijken. Want ook het ritme dat je gebruikt of de momenten waarop je even een stilte laat vallen, zijn van groot belang. Om te leren overtuigend te spreken, moet je je bewust worden van je huidige spraak en waar je de overtuiging mist. Dit kan, onder meer, een logopedist voor je in kaart brengen. Samen oefen je hoe jij de meeste overtuiging uit jezelf haalt. Want ook jij kunt overtuigend leren spreken door de juiste spraaktechnieken aan te leren. Als je eenmaal hebt geleerd om overtuigend te spreken, zul je er al snel de voordelen van ondervinden. Je bereikt meer wanneer je zelfverzekerd en overtuigend overkomt. Je maakt het spreken in het openbaar of die belangrijke onderhandeling tot een overtuigend succes.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy