Spreekangst

Daar sta je dan. Voor een grote groep mensen. Je hart gaat als een razende tekeer. Je hebt het warm. Zwetende handen, knikkende knieën. Je hoopt maar dat het goed gaat. Gedachten vliegen door je hoofd. Kom ik wel goed over? Heb ik alles bij me? Zal ik mijn handen langs mijn lichaam houden? Of voor me? Straks zien ze dat ik nerveus ben! Aan je presentatie ligt het niet. Die heb je van voor naar achteren uit je hoofd geleerd. Maar nu weet je ineens niet zo zeker meer of je hem nog wel weet. Je staat daar voor die groep mensen. Alle ogen op jou gericht. Wat als je ineens niet meer weet wat je moet zeggen?

Meest voorkomende angst

Spreekangst is, zoals het woord al zegt, de angst voor het spreken. Helemaal niet gek wanneer je hier last van hebt, want het is de meest voorkomende angst in Nederland. 95% van de mensen heeft moeite met het spreken voor andere mensen. Dit beperkt zich niet alleen tot groepen maar ook bijvoorbeeld bij één op één gesprekken, wanneer je je moet voorstellen, tijdens een vergadering of op een verjaardag. Het is erg vervelend, vooral ook omdat het veel lichamelijke klachten met zich meebrengt. Van tevoren maken mensen zich soms dagen druk en zijn ze zenuwachtig. Op het moment zelf schiet de hartslag en ademhaling omhoog en kan je gaan trillen en zweten, wat een erg onprettig gevoel geeft.

Wanneer heb je spreekangst?

Als je last hebt van één of meer de volgende symptomen wanneer je in de aandacht van mensen staat (dit kan op het moment zelf, maar ook daarvoor), dan kan het zijn dat je last hebt van spreekangst:

 • Hoge hartslag
 • Snelle of hoge ademhaling
 • Trillende lichaamsdelen
 • Trillende stem
 • Hoge of geknepen stem
 • Blozen
 • Zweten
 • Stotteren of haperen
 • Angst om bijvoorbeeld flauw te vallen, dat je naar het toilet moet, of om te falen
 • Paniek
 • Last van de darmen of misselijkheid

Omdat je aandacht op deze klachten komen te liggen, is het moeilijk de prikkels en informatie van de buitenwereld te verwerken. Je omgeving dringt dan ook nauwelijks tot je door als je last hebt van spreekangst. Het kan daarnaast zijn dat je hierdoor geen toegang hebt tot het informatiesysteem waar je de presentatie hebt opgeslagen voor jezelf. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een black-out krijgt. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt en hierdoor word je de volgende keer vaak nog banger om te spreken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en heb je misschien de neiging het spreken zoveel mogelijk te vermijden. Hiermee wordt de spreekangst echter alleen maar versterkt.

Van je spreekangst afkomen

Spreekangst is niet leuk. Maar, het goede nieuws is: het is te verhelpen! Wanneer je intensief aan het werk gaat om je spreekangst kwijt te raken kan je al heel snel je angst overwinnen. Kijk bij spreekangst overwinnen voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy