Spreekangst overwinnen

Wanneer je spreekangst hebt ligt je focus in zijn geheel op jezelf. Niet op het spreken, waardoor je meer kans hebt te blokkeren of over je woorden te struikelen. Een logopedist kan je helpen de focus te verplaatsen en zekerder te worden wanneer je voor mensen moet spreken.

Tips tegen spreekangst

Last van spreekangst? probeer de volgende tips eens in de praktijk.

  • Een zelfverzekerde houding
   De logopedist kan je helpen met je houding wanneer je moet spreken voor mensen. Zodat jij je comfortabel kan voelen en je niet hoeft na te denken wat je bijvoorbeeld met je handen moet doen.
  • Ontspanning
   Mensen met spreekangst zijn alles behalve ontspannen wanneer ze moeten spreken, en daarvoor. Door middel van ontspanningsoefeningen kan de logopedist je helpen ook in deze spannende situaties rust te vinden, zodat je black-outs tegengaat.
  • Rustige ademhaling
   Je ademhaling speelt een grote rol bij spreekangst. Vaak adem je te hoog en te snel waardoor je woorden er geknepen of hoog van klank uitkomen. De logopedist leert je een goede ademhaling aan zodat je woorden er beter uitkomen en jij meer kan ontspannen.
  • Goed stemgebruik
   Door zenuwen ga je je stem vaak anders gebruiken dan nodig. De toonhoogte kan anders zijn en soms ga je ook heel snel praten. De logopedist helpt je rustig en duidelijk te spreken waardoor jijzelf ook meer ruimte krijgt om na te denken.
  • Doen!
   Vermijding van het spreken is een van de grootste boosdoeners. Belangrijk is dat je het zoveel mogelijk aangaat. Dit is oefengrond en je zult zien dat de keren dat het goed ging meer aanwezig zijn dan de keren dat het slecht ging. En gedurende het oefenen zal dit alleen maar meer worden.

Zelfverzekerder spreken

   Wanneer je weet hoe je het best kunt spreken in contact met mensen zorgt het er vaak voor dat je zelfverzekerder wordt. Je weet waar je op kan terugvallen als je merkt dat je weer gespannen wordt en je weet hoe je dingen tegen kunt gaan. Doordat je zelfverzekerder wordt gaat het spreken als vanzelf beter en zul je het ook vaker en makkelijker aan durven gaan. Zo kom je uit je vicieuze cirkel.

Wij helpen je

  Wil jij van je spreekangst af? Wij staan klaar om je te helpen. Schroom niet en neem gerust contact op als je meer informatie wil of een afspraak wilt maken om van je spreekangst af te komen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy