Spreekvaardigheid

Spreekvaardigheid wordt in het woordenboek beschreven als ‘de geoefendheid van het spreken’. Daarmee wordt dus min of meer bedoeld hoe goed je bent in het spreken, want hoe meer je geoefend bent, hoe beter je vaak bent. Kan je in spreken dan goed of slecht in zijn, zal je denken. Bijna iedereen kan het toch? Waar hangt het goed of slecht kunnen spreken dan vanaf?

Goed spreken

Goed of slecht spreken klinkt zwaar en is erg zwart wit. Maar je kunt jezelf wel trainen in de manier waarop je spreekt en de makkelijkheid waarmee je spreekt. Je wilt tenslotte je boodschap goed overbrengen; niet te onduidelijk spreken en niet angstig zijn om te spreken.

Informatief

Bij spreekvaardigheid kan je denken aan de woordkeuze die je gebruikt. De informatie die je in de zinnen stopt. Is het niet teveel? Niet te weinig? Hoe kan je zo kort en bondig mogelijk iets uitleggen? En hoe houd je de aandacht van mensen vast?

Technisch

Ook het spreektempo, articulatie en houding zijn van belang bij je spreekvaardigheid. Hoe sta je als je spreekt? Hoe kom je over? Hoe duidelijk ben je in je spraak? Praat je met veel pauzes? Moet je vaak zoeken naar woorden? Zeg je vaak euh?

Train je spreekvaardigheid

Vooral met het technische gedeelte kan spreeksucces.nl je helpen. Hoe zekerder je bent in je spreken hoe beter je dingen kunt overbrengen en hoe beter dus je spreekvaardigheid. Spreeksucces kan je helpen bij de volgende zaken:

 • Articulatie en spreektempo
  Spreeksucces leert je duidelijk te spreken, goed te articuleren en in het juiste tempo.
 • Ademhaling
  Je ademhaling is van groot belang. Als deze te hoog is ben je vaak gespannen in het spreken en heb je meer kans op haperingen of blokkades. Wanneer je ademhaling voluit is, kan je ook voluit spreken.
 • Houding
  Houding is uitstraling. Hoe zelfverzekerder je erbij staat, hoe zelfverzekerder je je ook voelt. Ook voor het spreken is het van belang. Door een rechte houding is je ademhaling dieper en kan je vloeiender spreken.
 • Vloeiendheid van spreken
  Wanneer je vaak ‘euh’ zegt, of pauzes gebruikt heeft dit invloed op je vloeiendheid van spreken. Misschien heb je veel haperingen of stotter je. Spreeksucces.nl leert je van deze haperingen, pauzes en ‘euh’ zeggen af te komen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy