Vloeiend spreken

Op TV zien we vaak mensen die in een prettig tempo en vloeiend hun teksten de wereld in helpen. In de praktijk werkt het helaas niet voor iedereen zo. Weinig mensen spreken echt vloeiend, maar het wordt een probleem wanneer je echt stottert of veel hapert tijdens het spreken.

Een haperende spraakmotoriek

Bij stotteren is het ritme van de spraak verstoord. Woorden worden vaak deels herhaald. Het spreken kost zichtbaar veel moeite. Stotteren komt regelmatig voor bij kinderen. In deze jonge leeftijdscategorie ontwikkelt ongeveer 5% een stoornis. Voor slechts 1% is het blijvend. Ook volwassenen kunnen hierdoor problemen met vloeiend spreken hebben. Velen zien het als een belemmering in het dagelijks leven. Vooral tijdens het werk maar ook in sociale contacten. Toch heeft vloeiend spreken niet alleen met stotteren te maken. Sommige mensen spreken niet vloeiend omdat ze bijvoorbeeld niet goed articuleren. Maar stotteren is de meeste voorkomende vorm van niet vloeiend spreken, die ook tot de meeste belemmeringen leidt.

De behandeling

Vloeiend spreken is voor een gedeelte opnieuw aan te leren. Met behulp van een logopedist zijn veel haperingen uit de spraak te halen. De logopedist gaat eerst op onderzoek uit waar precies het probleem zit. Je manier van spreken wordt in kaart gebracht. Het kan te maken hebben met je ademhaling, articulatie of andere factoren die met de spraakmotoriek te maken hebben. Maar ook emoties of omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn waarom de spraak niet vloeiend is. Zodra het duidelijk is waar de knelpunten liggen, kan er gewerkt worden aan verbetering. Samen met de logopedist wordt er door middel van oefeningen aan gewerkt om de spraak vloeiender te krijgen. Er worden spraaktechnieken aangeleerd die handvatten geven tijdens het spreken. Denk bijvoorbeeld aan tempoverlaging, waardoor de hersenen meer tijd hebben om foutjes te corrigeren. Door middel van deze spraaktechnieken, en de verbeterde uitspraak, ga je zelfverzekerder en makkelijker de conversatie met anderen in.

De rol van leeftijd

Het behandelplan houdt altijd rekening met de leeftijd. Bij een volwassene is een andere aanpak gewenst dan bij een kind. Juist omdat het stotteren nog kan veranderen tijdens het opgroeien. Elke fase waarin mensen stotteren, is weer anders. Juist omdat er ook in elke fase andere emotionele problemen spelen. Een peuter zal amper in de gaten hebben dat hij of zij stottert. Een puber of volwassene is zich hier duidelijk van bewust en voelt zich onzeker tijdens het spreken. Hierdoor kan zich een spreekangst ontwikkelen. Met de juiste spreektechnieken is het voor een groot deel aan te leren om vloeiender te spreken. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en wordt praten weer leuk.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy