Vijf oorzaken waarom jij je stem kwijt bent

Je weet natuurlijk dat schreeuwen je stem overbelast. Wanneer je lang genoeg schreeuwt raak jij je stem vanzelf kwijt. Ben jij je stem kwijt en heb je geen idee hoe dat is gebeurd (Of heb je een goed excuses nodig om niet bij je schoonfamilie op bezoek te gaan)? Er zijn andere, opmerkelijke, manieren waardoor jij je stem kan kwijtraken. Welke dat zijn lees je hieronder.

1. Zingen en fluisteren

Wanneer je zingt worden je stembanden belast. Hoe harder je zingt, hoe zwaarder de belasting op de stembanden. Als je twintig minuten op vol volume hebt gezongen en je gaat vervolgens fluisteren of gespannen praten, dan kun je hierdoor je stem kwijtraken. Je belast je stembanden twee keer op een andere wijze. Deze afwisseling zorgt voor een zware belasting. Als je op deze manier je stem kwijtraakt, is de kans groot dat je zwakke(re) stembanden hebt.

2. Hoesten

Wanneer je verkouden of ziek bent (geweest), verlies je vaak je stem omdat je veel hoest. Hoesten veroorzaakt trillingen die een zware belastingen zijn voor de stembanden. Hoe langer en harder je hoest hoe ernstiger de irritatie van de stembanden is. Het gevolg is dat je na een paar dagen hoesten vaak hees praat of zelfs je stem kwijt bent.

3. Kussen

Schreeuwen is de perfecte manier om je frustratie af te reageren. Om je huisgenoten of buren niet tot last te zijn, is schreeuwen in een kussen aan te raden. Bijna 10% van de Nederlanders heeft wel eens ‘in een kussen geschreeuwd’. Het kussen dempt het geluid, maar niet de belasting op de stembanden. Door in een kussen te schreeuwen raak je eenvoudig je stem kwijt.

4. Citroen en azijn

Veel citroen en azijn eten en/of drinken heeft gevolgen voor je stem. Het zuur uit beide producten heeft op de stembanden dezelfde werking als maagzuur (maagzuur kan kleine ontstekingen aan de bovenste luchtwegen veroorzaken). Het zuur uit de citroenen en het azijn irriteert de luchtwegen. Een voldoende hoeveelheid, zeker in combinatie met een andere belasting van de stembanden, zoals continue spreken, zorgt ervoor dat de stembanden het zwaar te verduren hebben. Dit kan resulteren in heesheid of zelfs het verliezen van je stem.

Ook jij kunt dit succes bereiken!

5. Ijs(koud) eten

Stembanden die aan kou worden blootgesteld, zijn tijdelijk minder flexibel. Veel ijs eten kan ervoor zorgen dat je minder controle over je stembanden hebt doordat deze onvoldoende flexibel zijn. Echter, wanneer de omgevingstemperatuur hoog is (en dat is vaak het geval wanneer je ijs eet), is het effect afwezig. In een koude omgeving veel ijs of andere koude hapjes eten, kan resulteren in het verlies van de stem. Omdat maar weinig mensen ijs eten in de winter (zeker buiten) komt het niet vaak voor dat mensen, vanwege deze reden, de stem kwijtraken.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy