Stem

Duidelijk en hoorbaar kunnen spreken is voor mensen een groot goed. Praten is een van de belangrijkste middelen die we tot onze beschikking hebben om te kunnen communiceren. Het is een snelle manier om de boodschap over te brengen. En ook de meest duidelijke. Want juist in onze stem kunnen we emoties leggen. Iets wat op papier een stuk lastiger wordt. De stem is een kostbaar instrument waar we vaak te makkelijk mee omspringen. Juist omdat praten zo vanzelf komt, staan we vaak niet stil bij de waarde van de stem. Hier zijn we ons pas van bewust wanneer er problemen de kop opsteken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun stem kwijtraken of bij wie er uiteindelijk zelfs een poliep ontwikkelt.

De stem: een onmisbaar instrument

Problemen met de stem kunnen bij iedereen voorkomen. Toch lopen bepaalde mensen extra risico. Zij gebruiken hun stem de hele dag door vrij intensief, bijvoorbeeld door hun beroep. Ook in Nederland horen we met enige regelmaat voorbeelden van zangers die een poliep op hun stembanden hebben. Deze zijn ontstaan door verkeerd stemgebruik met als gevolg: een poosje niet meer zingen. Maar natuurlijk zijn er veel meer beroepen waarbij de stem onmisbaar is. Docenten kunnen hun kennis niet overbrengen zonder een heldere uitleg. Of wat dacht je van zakenlieden die veel moeten vergaderen of presentaties geven om hun werk te promoten? De stem is een onmisbaar instrument. Het is eigenlijk vreemd dat we er vaak niet al te goed voor zorgen. Door te schreeuwen, veel te hoesten en zelfs door te roken, overbelasten we de stem. Maar ook kan het zo zijn dat je jezelf een verkeerde stemtechniek hebt aangeleerd. Ook deze vorm van overbelasting van de stem zorgt voor problemen. En juist op die momenten dat de problemen de kop opsteken, worden we ons bewust van het belang van een heldere stem.

Een nieuwe manier om je stem te gebruiken

De meeste problemen die ontstaan met de stem, komen voort uit de verkeerde manier waarop we ermee omgaan. Hier is met een logopedist aan te werken. De logopedist is gespecialiseerd in alles wat met de stem te maken heeft en weet precies hoe je het moet gebruiken om overbelasting te voorkomen. Is je stem al overbelast? Met behulp van logopedie kun je er zo snel mogelijk weer van afkomen. Natuurlijk wil je snel weer die stem, die zo vanzelfsprekend leek, volop kunnen gebruiken. Alleen dan nu met de juiste technieken zodat je de problemen in de toekomst ook kunt voorkomen. Want het verkeerd gebruiken van de stem is aangeleerd. Met de logopedist doe je oefeningen om deze technieken die je je eigen hebt gemaakt, te vervangen door een goed manier van stemgebruik. Door veel te oefenen kun je iets wat je het hele leven al fout doet, leren te corrigeren. Want zonder stem ben je een belangrijk communicatiemiddel kwijt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy