Stemgebruik

Onze stem gebruiken we de hele dag. Sommige mensen beduidend meer dan een ander, maar iedereen gebruikt het de hele dag door. De een maakt gebruik van de stem om er gezellig mee te praten. De ander gebruikt het om er hartstochtelijk mee te zingen. Er wordt mee geschreeuwd wanneer er ruzie is. En de keel wordt geschraapt als er een irritatie zit. De manier waarop je je stem gebruikt, verschilt per persoon. Maar dat je stem veel te verduren heeft in het dagelijks leven, is wel duidelijk.

De werking van je stem

Wanneer je praat, komt er veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Over het algemeen staan mensen niet stil bij het stem gebruik. Het is eigenlijk vreemd dat de meeste mensen amper weten hoe de stem gevormd wordt. Want we gebruiken de stem vaak. Te pas en te onpas. Het stemgeluid wordt gevormd in het strottenhoofd, waar de stembanden zich bevinden. Deze twee stembanden kunnen open en dicht door de spieren die er zitten. Wanneer je praat, sluiten de stembanden zich. Door de lucht die langs de bijna gesloten stembanden gaat, creƫer je een trilling. Deze trilling geeft je stem. Met de mond kun je vervolgens verschillende klanken maken waardoor je gesprekken kunt voeren. De toonhoogte van je stem wordt dan weer gevormd door de spanning in de stembanden. Door alles wat er in je strottenhoofd gebeurt, is je stem kwetsbaar.

Het belang van houding en ademhaling

Tijdens het praten is echter niet alleen je stem gebruik belangrijk. Ook de houding en ademhaling zijn van invloed op dit proces. Door een goede, rechte houding is de spierspanning in je lijf optimaal. Een ontspannen maar stevige houding werkt positief op de stem. Behalve je houding, moet je ook letten op de ademhaling. Voldoende zuurstof is essentieel tijdens het praten. Wanneer je geen goede houding of manier van ademhalen hebt, kan dat van invloed zijn op je stem gebruik. Er kunnen stemklachten ontstaan. Een logopedist laat je bewust worden van wat je fout doet met je houding en ademhaling. Als je er op gaat letten, merk je al snel dat er verbeteringen optreden.

Maak optimaal gebruik van je stem

Het stem gebruik is niet bij iedereen optimaal. Dit verandert niet zolang je je niet bewust bent van de manier waarop je praat. Pas als je weet wat je verkeerd doet met je houding, ademhaling of stemtechniek, kun je een optimale manier van spreken bereiken. Er komt voldoende ontspanning in je stem waardoor er geen overbelasting optreedt. De logopedist weet alles van je stemorgaan. Wanneer je stem gebruik niet optimaal is, kan de logopedist voor je in kaart brengen waar de problemen zitten. Naar aanleiding van deze analyse kun je werken aan verbeteringen. Zo kun je optimaal gebruik maken van je stem.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy