Verkeerd stemgebruik

Je stem gebruik je dagelijks. Natuurlijk praat de een meer dan de ander. Voor sommigen is de stem zelfs essentieel bij hun beroep, zoals docenten. Maar zelfs als je niet hoeft te praten voor je beroep, zijn er waarschijnlijk zelden dagen waarop je de stem niet gebruikt.

Bewuster spreken

Praten is iets wat zonder nadenken gebeurt. Tenminste, als het over de techniek gaat. Natuurlijk denk je na over wat je zegt en misschien hoe je wilt dat het overkomt. Maar denk je ook na over de techniek die je daarbij gebruikt? Het antwoord zal daarop ongetwijfeld ‘nee’ zijn. Je gaat er misschien vanuit dat praten een natuurlijk proces is. En op zich is dat ook zo, maar dat wil niet zeggen dat je jezelf geen verkeerde techniek kunt aanleren. Je kunt je vast wel voorstellen dat er gevolgen optreden wanneer je je stem langdurig verkeerd gebruikt. Daarom is het belangrijk om bewust om te gaan met de manier waarop je gebruik maakt van je stem.

De gevolgen van verkeerd stemgebruik

Mensen die hun stem verkeerd gebruiken, overbelasten de stembanden. Deze overbelasting zorgt voor diverse problemen. In eerste instantie kan het leiden tot keelklachten, zoals irritatie of een branderig gevoel. Maar als je de verkeerde techniek langdurig vol blijft houden, kunnen er andere stemproblemen, zoals heesheid, ontstaan. Zodra je een vermoeden hebt van verkeerd stemgebruik, is het verstandig om contact op de nemen met de huisarts of een logopedist. Het is een kwaal dat van kwaad tot erger kan worden. Want heesheid kan zich ontwikkelen tot een zwelling op de stembanden.

Gebruik ik mijn stem verkeerd?

Wanneer je problemen hebt met de stem, kan dat veroorzaakt worden door een verkeerd stemgebruik. Er zijn geen aantoonbare afwijkingen op de stembanden, maar toch klinkt de stem slecht. Maar iedereen is wel eens hees of heeft problemen met de stem. Echter, wanneer de heesheid aan blijft houden, is er meer aan de hand. Een logopedist kan vrij eenvoudig zien of er sprake is van verkeerd stemgebruik. Om dit te onderzoeken wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop, een apparaat waar flitslicht uit komt. De trillingen van de stembanden worden nu zichtbaar. Als je een verkeerde techniek hebt, is dat makkelijk vast te stellen. Het behandelplan kan nu opgesteld worden.

Een nieuwe techniek

Een logopedist helpt om je stemgebruik te verbeteren. Door stemoefeningen te doen, leer je een nieuwe techniek aan. Toch let een logopedist niet alleen op een verkeerde spreektechniek. Ook wordt er gekeken naar je lichaamshouding en ademhaling. Dit is van grote invloed op de spraak. Door de juiste houding en manier van ademhalen, breng je ontspanning in je lijf. Deze ontspanning zet zich door in de spraak. Met behulp van oefeningen verbeter je samen met de logopedist de manier waarop je spreekt. Zo kun je weer vrijuit laten horen wat je de wereld te melden hebt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy