Hese stem

’s Ochtends wanneer je opstaat merk je nog niets, totdat je iets zegt. Je stemgeluid is veranderd en je klinkt schor of de stem is zelfs volledig verdwenen. Een hese stem of Heesheid: Iedereen heeft er wel eens last van. Hoewel heesheid meestal een onschuldige kwaal is, is het wel belangrijk om op tijd actie te ondernemen wanneer heesheid langer aan blijft houden. Ook terugkerende heesheid kan een teken zijn dat er meer aan de hand is dan een simpele verkoudheid.

Oorzaken

Een hese stem kan op vele manieren ontstaan. Een avondje flink feest vieren kan ook zomaar een heesheid tot gevolg hebben. Natuurlijk, er zijn ook andere oorzaken, variërend van onschuldig tot kwaadaardig. Verkoudheid of overbelasting De meeste gevallen van heesheid worden veroorzaakt door een verkoudheid ‘die op de stembanden slaat’ of overbelasting door intensief stemgebruik, zoals veelvuldig roepen of schreeuwen. Deze vorm van heesheid houdt vaak niet langer dan een paar dagen aan en gaat vanzelf over. Stembandpoliepen Stembandpoliepen zijn een relatief veel voorkomende oorzaak van heesheid. Stembandpoliepen zijn goedaardige gezwelletjes die ervoor zorgen dat de stembanden niet volledig tegen elkaar aan komen tijdens praten. Hierdoor kan lucht tussen de stembanden door komen, waardoor een hees stemgeluid ontstaat. Brandend maagzuur Wie ‘s nachts vaak last heeft van brandend maagzuur kan ook last krijgen van heesheid. Wanneer het strottenhoofdklepje niet goed sluit, kan opkomend maagzuur vanuit de slokdarm in de keel terecht komen. Dit geeft een branderig gevoel in de keel en kan irritatie veroorzaken aan de stembanden met heesheid als gevolg. Roken Roken is een zware belasting voor je lichaam en ook voor de stembanden. Door jarenlang te roken kun je last krijgen van je stem. Met name kettingrokers hebben daardoor last van een zware doorrookte en hese stem. Strottenhoofdkanker Een hese stem kan ook een symptoom zijn voor ernstigere aandoeningen. Eén van deze aandoeningen is strottenhoofdkanker. Heesheid is één van de eerste symptomen die zich zal voordoen. Strottenhoofdkanker is behandelbaar, maar ook bij genezing is de kans op blijvende schade aan de stembanden verhoogd. Lees hier meer over de oorzaken van een hese stem

Een hese stem behandelen

Heesheid als gevolg van een flinke verkoudheid, behoeft, zoals aangegeven, geen speciale behandeling. Het houden van rust en voldoende (water)drinken volstaan. Eventueel kan het nuttigen van warme drank zoals thee met honing kan verlichting geven bij pijn. Het gebruik van zuivelhoudende dranken valt echter af te raden. Zuivel verhoogt de slijmproductie, wat onaangenaam kan zijn wanneer er naast heesheid ook hoestklachten aanwezig zijn. Wanneer de heesheid langduriger is, is er mogelijk meer aan de hand. Een consult bij de huisarts is aan te raden, om ernstige oorzaken uit te sluiten. Verdere behandeling Afhankelijk kan van oorzaak van een hese stem, kan de huisarts doorverwijzen naar een logopedist. Door middelen van logopedie en spraakoefeningen kan de stem getraind worden. Afhankelijk van de precieze oorzaak van de heesheid wordt de doelstelling van de behandeling vastgesteld. Indien mogelijk wordt altijd geprobeerd om het oorspronkelijke stemgeluid terug te krijgen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy