Stemklachten

We praten veel. Sommige mensen kunnen dagelijks uren praten. Je praat even gezellig bij met de buurvrouw onder het geanot van een kop koffie. Of je moet uren vergaderen op kantoor. ’s Avonds praten we even bij met het hele gezin. Wellicht ga je na het eten nog sporten en bespreek je daar de beste sporttips. Praten doen we de hele dag door. Het is daarom niet vreemd dat er stemklachten kunnen ontstaan.

Hoe ontstaan stemklachten?

Stemklachten ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Maar waar de klachten ook vandaan komen, meestal ontstaan ze door een teveel of verkeerd gebruik van de stem. De stem wordt intensief gebruikt en dit heeft het nodige gevolg op de stembanden. Deze raken geïrriteerd wanneer ze overbelast worden. Vaak leidt dit tot heesheid. De klachten kunnen nog eens extra versterkt worden door andere factoren. Zo kan vermoeidheid ook van invloed zijn. Net als vermoeidheid in het lichaam, kan het ook ontstaan in de keel en stembanden. Want ook de stem heeft voldoende rust nodig om optimaal te kunnen functioneren, net als de rest van je lichaam. Een andere manier waarop je klachten kunt ontwikkelen, is wanneer je veel kucht of je keel schraapt. Dit leidt tot irritaties in de keel. Eventuele problemen die al op de loer liggen, worden hierdoor nog eens extra versterkt.

De behandeling

Wanneer de balans niet goed meer is, ontstaan er klachten. Al zijn de meeste stemklachten goed op te lossen door logopedie. Door een stemonderzoek te doen, stelt de logopedist een diagnose. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Klachten treden op wanneer de stem overbelast wordt. Dat kan zijn doordat je de stem verkeerd gebruikt, je stem te weinig rust krijgt of de keel geïrriteerd raakt. Juist die overbelasting moet voorkomen worden. Van de logopedist leer je om rust en ontspanning in de stem te creëren. Het doen van ademhalingsoefeningen kan hierbij helpen. Met de nieuwe manier waarop je de stem gebruikt, voorkom je problemen. Je wordt je bewust van hoe je spreekt en hoe je het ontwikkelen van klachten kunt vermijden. Want jij wilt toch ook weer vrijuit kunnen spreken zonder dat het irritaties of heesheid tot gevolg heeft?

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy