Stem kwijt

Waarschijnlijk is iedereen na een gezellig feestje de stem wel eens kwijt geweest. Je hebt teveel geschreeuwd om jezelf hoorbaar te maken. Of wellicht heb je iets te enthousiast meegezongen met de muziek. Het enige wat er nog uit je komt, is een hese stem. Door het harde praten of zingen heb je de stem overbelast. De omstandigheden waarin je je bevond, hebben je stem ook geen goed gedaan. Want het nuttigen van alcohol heeft de zaak nog eens extra versterkt. En wat dacht je van de zaal waar je was? Het verliezen van de stem wordt nog eens erger doordat je in een vervuilde of extreem droge omgeving bent. Denk daarbij aan een rokerige kamer of de airconditioning die staat te draaien.

Gewoon irritant of is het erger?

Wanneer je een keer de stem kwijt bent na een feestje, is dat op zich geen probleem. Het is even irritant maar over het algemeen gaat het snel weer over. Toch zijn sommige mensen veel sneller hun stem kwijt dan anderen. Of het duurt bij hen veel langer dan dat het eigenlijk zou moeten duren. Als je vaak je stem kwijt bent, kan dat duiden op een verkeerde stemtechniek. Het is dan toch verstandig om te laten onderzoeken wat er precies mis gaat. Vaak is het niets ernstigs en kan het door een behandeling van een logopedist goed opgelost worden.

Invloed van stress en infecties

Het kwijtraken van de stem kan nog meer oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan stress, eventueel veroorzaakt door een trauma. Stress kan op je stem slaan. De spanning die op de spieren in je strottenhoofd komt te staan, zorgt voor een hees stemgeluid. De verminderde weerstand die bij stress komt kijken, verergert de situatie. Hetzelfde geldt voor infecties aan de luchtwegen, wat voorkomt bij griep of een hevige verkoudheid. Het virus tast je stembanden aan waardoor deze op gaan zwellen. Deze zwelling veroorzaakt heesheid en soms zelfs het verlies van de stem.

Vind je stem terug met logopedie

Bij langdurige heesheid is het verstandig om langs te gaan bij een logopedist. Deze logopedist onderzoekt waar de problemen met je stem vandaan komen. Komt het door een verkeerde stemtechniek? Dan wordt daar door middel van oefeningen aan gewerkt. Je oude gewoonten worden afgeleerd en nieuwe gewoonten ontstaan. Door de juiste techniek tijdens het spreken, raakt je stem niet meer overbelast. Deze techniek heeft niet alleen betrekking om de manier waarop je spreekt. Ook je houding en ademhaling zijn van invloed. Met voldoende ademsteun haal je het optimale uit je stem en creƫer je voldoende ontspanning. Zo kun je weer onbezorgd genieten van het leven zonder steeds je stem kwijt te raken.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy