Poliepen stemband

Poliepen op de stembanden hebben de afgelopen jaren aan bekendheid gewonnen. Meerdere keren konden we zangers op tv zien die niet mochten praten. Er was een poliep op de stembanden gevonden. Dat er regelmatig een poliep wordt gevonden bij zangers, is niet vreemd. De zwelling ontstaat door een langdurig, verkeerd stemgebruik. Dit kan dus zijn wanneer zangers een verkeerde zangtechniek hebben, maar een poliep kan ook ontstaan als je bijvoorbeeld veel schreeuwt. Het gaat voornamelijk om de overbelasting of irritatie van je stembanden. Zo kan het ook gebeuren dat je een poliep ontwikkelt door oprispingen van de maag. Het maagzuur komt op de stembanden terecht, die als gevolg daarvan geïrriteerd raken. Dus ook wanneer je geen zangcarrière hebt, kun je een poliep ontwikkelen.

Wat is dat nu eigenlijk, een poliep?

Hoe lastig het ook kan zijn om een poliep op je stembanden te hebben, het is zeker niet gevaarlijk. De zwelling die zich op de stembanden bevindt, is goedaardig en kan operatief verwijderd worden. De poliep is een stukje weefsel dat op de stembanden zit. Door dit weefsel kunnen de stemplooien tijdens het praten niet meer goed sluiten. Hierdoor krijg je moeite met het spreken. Wanneer de poliep erg groot is, kun je de spraak zelfs helemaal verliezen. De poliep lijkt in veel zaken op de zogenaamde stembandknobbels. Maar een poliep is vaak wat groter en steekt daarom wat meer uit.

Hoe herken ik een poliep?

Heesheid kan duiden op een poliep op de stembanden. Daarnaast kun je moeite hebben met ademhalen. Toch hoeft het dan niet meteen om een poliep te gaan. Om er zeker van te zijn of er inderdaad een poliep zit, wordt er door een arts of logopedist met een keelspiegeltje naar de stembanden gekeken. Wanneer het daadwerkelijk om een poliep gaat, zal er vaak in eerste instantie een chirurgische ingreep plaatsvinden om de poliep te verwijderen. Daarna gaat de logopedist met je aan de slag om de spraak weer optimaal te krijgen.

Rust is het toverwoord

Dat de zangers vaak zwijgend op tv verschijnen wanneer ze een poliep hebben, zegt het eigenlijk al: rust is onmisbaar tijdens het herstel. Wanneer de poliep van de stembanden verwijderd is, moet de stem vooral rust krijgen. Alles wat het strottenhoofd maar kan irriteren moet je vermijden. Stilte doet in dit geval wonderen. Toch ben je er dan nog niet. Want blijkbaar ging er iets verkeerd met het gebruik van de stem. Wanneer je op dezelfde voet verder gaat, kan hetzelfde gebeuren. Hier komt de logopedist in beeld. Er moet een nieuwe manier worden aangeleerd om te zingen of om sowieso de stembanden te gebruiken. Door middel van deze stemtherapie leer je technieken die je stem zo min mogelijk belasten terwijl te toch gewoon kunt doen wat je wilt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy