Stemproblemen

Stemproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Maar altijd heeft het tot gevolg dat de kwaliteit van de stem sterk vermindert. Toch is er wat te doen aan langdurige problemen met de stem. Als de oorzaak duidelijk is, kunnen stemproblemen door een logopedist worden aangepakt.

Stemproblemen bij ziekte

Bij ziekte heb je een verminderde weerstand. Dit kan zijn weerslag hebben op je stem. Je wordt vaak schor en hebt moeite om helder te praten. Maar bij een gewone griep zullen de stemproblemen weer verdwijnen zodra je weer beter bent. Ook brandend maagzuur kan voor problemen zorgen. Het zuur irriteert de stembanden waardoor de stem beschadigd kan raken. Met medicijnen valt dit vrij goed te verhelpen. Toch verdwijnen stemproblemen niet altijd zo makkelijk. Het wordt bijvoorbeeld een ander verhaal wanneer je een serieuze infectie hebt. Dan kunnen de stemproblemen erger worden en van langere duur zijn.

Een overbelasting van de stem

Je stem is gevoelig voor emotionele factoren. De spanning die veroorzaakt wordt door een trauma of stress kan op je stem slaan. Dit kan resulteren in een overbelasting van de spieren rond het strottenhoofd. Een overbelasting van de stem kan ook ontstaan door een verkeerd stem gebruik. Deze overbelasting kan diverse kwalen tot gevolg hebben, bijvoorbeeld irritaties in de keel en heesheid. Wanneer de overbelasting voortkomt uit een verkeerd gebruik van de stem, is het verstandig om met een logopedist aan de slag te gaan. Dit om stemproblemen in de toekomst te voorkomen.

Stemproblemen, hoe nu verder?

Hoe de behandeling van stemproblemen er uit gaat zien, hangt af van de oorzaak. Wanneer de problemen te maken hebben met een overbelasting van de stem, kun je bij een logopedist terecht. Een logopedist kan veel problemen laten verdwijnen door oefeningen met je te doen. Ook wanneer je nog geen serieuze problemen hebt ontwikkeld maar je wel merkt dat er iets mis gaat met je spraak, kun je er met behulp van oefeningen van af komen. Denk dan bijvoorbeeld aan regelmatige heesheid. Een logopedist zal altijd eerst kijken waar de stemproblemen vandaan komen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat speciaal op de persoon wordt afgesteld.

Leer opnieuw helder communiceren

Door de oefeningen die je samen met een logopedist doet, kunnen veel problemen met je stem verdwijnen. Zelfs een zwelling op de stembanden kan met behulp van logopedie een heel stuk slinken. Dit alles door jezelf een andere manier van praten aan te leren. Voorkom daarom de stemproblemen door goed te leren spreken. Want een heldere communicatie maakt spreken een stuk leuker.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy