Stemproblemen oplossen

Een logopedist weet alles over de stem, spraaktechnieken en stemproblemen. En dan vooral over het oplossen van die stemproblemen. Tijdens het praten gebeurt er veel in ons stemorgaan. Vaak spreken we zonder er echt bij na te denken. Pas wanneer er problemen ontstaan, worden we ons bewust van het belang van spraak. Opeens valt er een belangrijk onderdeel van de communicatie weg. Het gemak waarmee je je voorheen uit kon drukken, wordt nu verstoord. Misschien komt de verstoring door heesheid of irritaties in de stem. Maar het kan zelfs zo zijn dat deze heesheid zich gaat ontwikkelen in ergere problemen, zoals een poliep op de stempanden. Logopedisten richten zich op deze stoornissen in de communicatie. Met behulp van de juiste behandeling, zijn de problemen gelukkig op te lossen.

Welke problemen kan een logopedist oplossen?

Wanneer de stem niet optimaal functioneert, zorgt dit voor problemen in de communicatie. Welke dit zijn, hangt af van wat er precies aan de hand is. Want problemen met de stem zijn er in allerlei soorten. Het kan variƫren van kleine ongemakken tot grote stoornissen waarbij soms zelfs een operatie noodzakelijk is. Bij kleine ongemakken kun je denken aan mensen die regelmatig hun stem kwijt raken door een verkeerd stem gebruik. Maar dit verkeerde stemgebruik kan ook grotere gevolgen hebben. Zo kun je uiteindelijk een zwelling op je stembanden ontwikkelen. Bij een poliep wordt deze in eerste instantie door de arts verwijderd. Maar ook dan komt er een logopedist aan te pas. Want een zwelling op de stembanden ontstaat niet zomaar. Om dit in de toekomst te voorkomen, ga je oefenen met een logopedist. Deze kan je technieken geven om de manier waarop je praat te verbeteren. Op deze manier voorkom je dat je deze poliep opnieuw gaat ontwikkelen.

Logopedie bij ziekte of na een ongeluk

Toch heeft zeker niet alles te maken met een verkeerde techniek. Ook door ziekte of na een ongeluk kun je problemen ontwikkelen, zoals een stembandverlamming. Dit kan ontstaan doordat er een zenuw beschadigd is. Met behulp van een logopedist zijn deze stemproblemen goed aan te pakken. De behandeling is er op gericht om dan weer zo goed mogelijk te kunnen communiceren. Door veel te oefenen is verbetering van de spraak goed haalbaar.

Een persoonlijke behandeling

Elk probleem met de spraak is anders. Een probleem kan pas echt goed opgelost worden, door te kijken naar de persoonlijke situatie. Daarom stelt de logopedist altijd een behandelplan op dat speciaal voor je eigen situatie is ontwikkeld. Door deze aanpak, kan de logopedist de problemen oplossen of sterk verminderen. Vaak zit deze oplossing in het aanleren van een andere spreektechniek. Zo leer je hoe je in de toekomst de stem niet meer teveel belast. Met de oplossingen die de logopedist je biedt, kun je weer genieten van je stem. Je kunt weer communiceren zoveel je wilt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy