Stembandknobbels

Wanneer je de stem op een verkeerde manier gebruikt, kan er een goedaardige zwelling op de stembanden ontstaan. Dit zijn de zogenaamde stembandknobbels. Net als de poliep, hebben de stembandknobbels een hese stem tot gevolg. Het zijn dan ook gelijksoortige aandoeningen. Vaak ontstaan stembandknobbels door een verkeerd stemgebruik. Toch kan het ook andere oorzaken hebben. Denk daarbij aan verontreinigde lucht of sigarettenrook. Wanneer dit te vaak wordt ingeademd, kan het strottenhoofd geïrriteerd raken. Dit kan uiteindelijk uitmonden in een zwelling.

Een chronisch hese stem

De zwelling die is ontstaan heeft heesheid tot gevolg. Dit komt omdat je stembanden niet meer volledig kunnen sluiten. Daarnaast hoor je vaak ‘valse lucht’ wanneer je spreekt. Door dit verlies van lucht, raak je sneller buiten adem. Het is dan ook niet ongewoon wanneer je halverwege een zin naar lucht moet happen om je verhaal met, een hese stem, te vervolgen. Wanneer je blijft praten als je knobbels op je stembanden hebt, kan je keel ge├»rriteerd raken. Je gaat meer hoesten en er kan keelpijn ontstaan. Het is dus belangrijk dat je niet te lang met deze zwelling door blijft lopen. De symptomen verergeren alleen maar.

Stembandknobbels: de diagnose

Bij dit soort stemproblemen kijkt de KNO-arts met een kleine camera in de keel. Hiermee worden de stembanden bekeken en kan worden vastgesteld dat er een zwelling aanwezig is. De zwellingen zijn altijd goedaardig. En hoewel stembandknobbels en poliepen in veel opzichten op elkaar lijken, is een stembandknobbel wat kleiner. Hierdoor is een operatie bij de stembandknobbels vaak niet nodig. Bij een poliep zal er over het algemeen wel eerst een chirurgische ingreep plaatsvinden.

Verbeter je stem

Wel is het belangrijk dat je met behulp van een logopedist leert hoe je het stemgebruik kunt verbeteren. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Alleen al door jezelf een andere spreektechniek aan te leren, en je stem dus minder te belasten, slinken de stembandknobbels vaak al. Je leert om rust en ontspanning in je stem en ademhaling te leggen. Dit zijn onmisbare elementen om in het vervolg deze problemen te voorkomen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy