Stembandverlamming

Om überhaupt te kunnen spreken, heb je stembanden nodig. Deze stembanden, ook wel stemplooien genoemd, bevinden zich in het strottenhoofd. Door middel van trilling in de stembanden, creëer je stemgeluid. Deze trilling veroorzaak je automatisch wanneer de stemplooien zich sluiten en er uitademingslucht langs gaat. Ze zijn onmisbaar tijdens het spreken. Wanneer een van de stemplooien niet werkt, spreken we van stembandverlamming. De stembanden kunnen zich niet meer helemaal sluiten waardoor de trilling die nodig is voor de spraak, niet op een goede manier kan ontstaan.

Hoe ontstaat een stembandverlamming?

Een stembandverlamming wil niet zeggen dat de hele spraak verlamd is. Maar dat een van de stembanden, of wellicht zelfs allebei, niet meer functioneren heeft zeker hoorbare gevolgen. Als de stemband in het midden niet meer functioneert, is de stem nog redelijk te gebruiken. De stemplooien zijn nog steeds in staat om elkaar te raken waardoor de trilling ontstaat die nodig is. Toch merk je het zeker tijdens het praten. Doordat niet de hele stemband goed werkt, ervaar je echter wel beperkingen in toonhoogte of het spreekvolume. Daarnaast kunnen er ook moeilijkheden met de ademhaling optreden. Deze ademnood treedt vooral op wanneer beide stembanden in het midden niet meer functioneren. De lucht kan dan maar beperkt naar binnen of buiten stromen. Het is ook mogelijk de verlamming van de stemplooien aan de zijkant optreedt. Gebeurt dit, dan is het ademhalen geen probleem. Wel zijn er problemen met de stem, die hees wordt of soms helemaal niet meer werkt. Deze heesheid treedt op omdat de stemplooien elkaar niet meer kunnen raken. Ook heb je dan moeite met verschillende toonhoogten. Wat de gevolgen van een stembandverlamming precies zijn, is dus afhankelijk van de plaats waar de verlamming optreedt. Ook zit er een verschil in wanneer er één of wanneer beide stembanden niet meer naar behoren werken.

Hoe wordt het verholpen?

Een stembandverlamming komt hoofdzakelijk bij volwassenen voor. Vaak wordt het veroorzaakt door een infectie maar ook is het mogelijk dat er een zenuw beschadigd is, bijvoorbeeld door een schildklieroperatie. Ook een beroerte kan de oorzaak zijn waarom de stemplooien niet meer correct werken. Over het algemeen wordt de diagnose ‘stembandverlamming’ door de KNO-arts gesteld. De logopedist onderzoekt vervolgens in hoeverre de stem nog werkt en op welke manier de stem gebruikt wordt. Het kan zijn dat de stembandverlamming goed behandeld kan worden met alleen logopedie. Door middel van stemoefeningen en oefeningen voor de ademhaling wordt de kwaliteit van de stem weer op peil gebracht. Maar ook kan in eerste instantie een chirurgische ingreep nodig zijn. Na deze operatie wordt de spraak weer verbeterd met behulp van logopedie. Zo kun je je stem weer volop gebruiken in het dagelijks leven.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy