Stemtechniek

Je eigen stemtechniek is de manier waarop je spreekt of op andere manieren je stem gebruikt. De techniek die je in je dagelijks leven gebruikt, komt deels van nature en is voor een deel aangeleerd. Wanneer je de verkeerde stemtechniek hebt, kan dit leiden tot problemen. Je kunt er zelfs knobbeltjes op je stembanden door ontwikkelen. Een goede stemtechniek is voor iedereen van belang. Maar vooral mensen die op een professionele wijze met hun stem bezig zijn, profiteren van een optimale techniek. Het voorkomt stemklachten.

Communiceren met een goede stemtechniek

Oefenen op een goede stemtechniek wordt veel gedaan door zangers. Toch hebben alle mensen die in het dagelijks leven hun stem veel gebruiken, er baat bij. Denk bijvoorbeeld aan docenten die de hele dag door praten. Of aan mensen die regelmatig vergaderen of presentaties geven. De stem is een belangrijk middel dat we ter beschikking hebben om mee te communiceren. Daarom is het verstandig om er goed voor te zorgen en een goede stemtechniek aan te leren. Zelfs als je niet beroepsmatig gebruik maakt van je stem.

Hoe werk ik aan mijn stemtechniek?

Wanneer je werkt aan je stemtechniek, werk je er vooral aan om je stem te sparen tijdens het praten. Dat wil niet zeggen dat je belemmerd wordt in alle mogelijkheden die je hebt. Je leert alleen wel een andere manier om je stem te benutten. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan de manier waarop je stem in volume toeneemt. Vaak neemt niet alleen het volume toe, maar ga je ook in een hogere toonsoort praten. Als dit gebeurt, spreek je niet meer met je natuurlijke stem. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan.

Problemen door een verkeerde stemtechniek

Een verkeerde manier van praten, kan tot problemen leiden. Wanneer je de stem overmatig belast, kan er zelfs een zwelling op de stembanden ontstaan. Door de stemtechniek aan te passen, voorkom je klachten. Een logopedist kan je hierbij helpen. Deze kan je methoden aanleren om je stemtechniek aan te passen. Zo leer je om je stem op een gezonde manier te gebruiken. Belangrijk daarbij is dat je je bewust bent van de fouten die je maakt. Door veel te oefenen op een correcte stemtechniek, gaat de nieuwe manier van praten steeds natuurlijker aanvoelen. Uiteindelijk wordt het steeds makkelijker om op die manier te praten zonder de stem te belasten.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy