Stotteren kind

Lisa (7): “Altijd als we ons leesuurtje hebben in de klas word ik erg zenuwachtig. Omdat ik achterin de klas zit en de juf ons van voren naar achteren de beurt geeft ben ik bijna altijd als laatste aan de beurt. Dat vind ik niet leuk, want ik stotter. Ik hoop altijd heel hard dat ik niet ga stotteren als het mijn beurt is. Ik ben bang dat de kinderen uit mijn klas me uit gaan lachen als ik stotter. Soms plagen ze me ermee, daar word ik heel verdrietig van. Gelukkig helpt de juf me vaak. Als ik aan de beurt ben geweest schaam ik me meestal, en wil ik het liefst onder mijn boeken kruipen. Soms ging het goed maar meestal heb ik veel gestotterd. Ik denk dan dat mijn klasgenoten me stom en raar vinden.”

Ik ben een stotteraar

Ongeveer 5% van de kinderen stottert. Bij 1% houdt dit aan tot in de volwassenentijd, de rest herstelt zich. In de meeste gevallen is het stotteren al begonnen in de peutertijd en heeft het stand gehouden. Waar peuters zich in de eerst fase van het stotteren bevinden (het herhalen van woorden en klanken zonder zich er bewust van te zijn), komen kinderen als ze ouder worden in een tweede fase terecht. In deze fase wordt het kind zich bewust van de moeilijkheid die het ervaart met spreken. Het kind plakt zichzelf een label op als stotteraar en ontwikkelt een verwachtingspatroon op bepaalde klanken of woorden te gaan stotteren. Later kan het de neiging ontwikkelen bepaalde woorden of zinnen te vermijden of aan te passen.

Verborgen stotteren

Het verborgen stotteren vormt in de kindertijd een groot probleem. Juist in deze tijd is het voor een kind belangrijk bij een groep te horen, niet anders te zijn dan anderen. Wanneer zij toch ervaren anders te zijn kan dit een groot gevoel van onzekerheid of minderwaardigheid oproepen. De angst ontstaat raar of gek gevonden te worden. En in sommige gevallen krijgt het kind deze boodschap ook; wordt het gepest , uitgelachen of buitengesloten. Naast de spreekproblemen is er dan ook sprake van psychische belasting, wat het stotteren extra zwaar maakt.

Van je stotteren af komen

Speeksucces.nl kan je kind helpen van het stotteren af te komen. Hierbij wordt o.a. gelet op spreektempo, articulatie, houding en ademhaling. Daarnaast helpt spreeksucces.nl je kind ook om anders om te gaan met het spreekprobleem. Zelfverzekerder te worden in het spreken en een goede houding aan te nemen. Zichzelf los te zien van het spreekprobleem. Je kind heeft een spreekprobleem maar is het niet!

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy