Neurogeen stotteren

Ontwikkelingsstotteren ontstaat vaak op jonge leeftijd. Deze vorm van stotteren kan, wanneer het niet met stottertherapie wordt behandeld, een levenslang probleem worden. Naast deze vorm van stotteren bestaat er nog een minder bekende vorm van stotteren: Neurogeen stotteren.

Wat is neurogeen stotteren

Neurogeen stotteren ontstaat meestal na een hersentrauma of beroerte. Het is onbekend of neurogeen stotteren verwant is aan ontwikkelingsstotteren. In de praktijk lijken de twee vormen van stotteren erg op elkaar. Dezelfde tonen, klanken en zinscombinaties zorgen voor oneffenheden tijdens het spreken. Neurogeen stotteren ontstaat ongeveer bij 5% van de mensen met een beroerte. Bij de helft van deze groep personen herstelt neurogeen stotteren niet vanzelf. Het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks een beroerte krijgt, is ongeveer 35000. Zodoende zorgt deze groep patiĆ«nten alleen in Nederland al voor bijna 1000 langdurige, neurogene stotteraars. Hierbij komt nog de groep waarbij neurogeen stotteren ontstaat tijdens andersoortige hersentrauma’s.

Behandeling neurogeen stotteren

Neurogeen stotteren ontstaat meestal binnen een week na een beroerte of hersentrauma. Behandeling bij een specialist is mogelijk. Het probleem is dat de persoon veelal niet meteen in staat is om stottertherapie te volgen vanwege de gezondheidstoestand. Wanneer dit na enige tijd wel mogelijk is dan kan er met de behandeling worden gestart. Inhoudelijk verschilt de behandelmethode niet veel de methode die gebruikt wordt om stotteraars die last hebben van ontwikkelingsstotteren te behandelen.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy